Brit hadifogoly: Az oroszok rosszabbul bántak velünk, mint egy kutyával

2022. szeptember 25. 10:26
A foglyokat verték, és minden nap el kellett énekelniük az orosz himnuszt.

Rosszabbul bántak velünk, mint egy kutyával” – nyilatkozta a bulvárlap Sunnak az egyik brit férfi, aki orosz fogságba esett Ukrajnában, majd egy fogolycsere keretében kiszabadult. Aiden Aslin elmesélte, hogy a foglyoknak minden reggel el kellett énekelniük az orosz himnuszt. „Ha nem énekeled, megbüntetnek érte. Megvernek” – mondta. Kiderült az is, hogy a fogságban töltött ideje alatt a brit férfit megkéselték és a tetoválásai miatt megverték. Mindez az áprilisi fogság ideje alatt történt, Ashlin Mariupolnál került az oroszok kezébe – derült ki a cikkből.

Őt, egy másik brit és egy marokkói hadifoglyot az oroszok által kikiáltott Donyecki Népköztársaságban állították bíróság elé, ahol közölték velük, hogy halálbüntetés vár rájuk.

Aslin elmondta, hogy egy kétfős cellában tartották fogva négy emberrel, és egy tetűvel fertőzött szőnyegen kellett aludnia. „Nem tudtunk rendesen kimenni a vécére, mert nem volt vécénk” – mondta, hozzátéve, hogy üres palackokat kellett használniuk. Kenyéren és vizen tartották őket, végül azért is könyörögniük kellett, hogy csapvizet kaphassanak.

Nyitókép:MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Összesen 253 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mit keresnek Ukrajnában? Nem hinném, hogy nagy kedvük volt odamenni, de az USA az ukrán vezetés által szisztematikusan kiprovokálta, hogy odamenjenek. Tudom nektek azt mondják, hogy mindez február 24-én kezdődött, de mindennek, úgy ennek is vannak előzményei.

Tanulnod kéne a differenciált gondolkodást.

Mi annak idején nem oroszok, vagy ukránok, hanem a szovjet birodalom ellen lázadtunk fel. Ahogyan ma sem az egykor minket megszálló németek, forradalmainkat leverő osztrákok, hanem az alakuló EU birodalom ellen vagyunk. A mai Németország igyekezetét a birodalmi Európa irányába szintén levezethenénk a náci Németország harmadik birodalmából? Ugyanazt a geopolitikai érdeket, az Európa feletti uralmat követik, csak most USA érdekek, USA irányítás alatt.

Ami az oroszokat illeti, a Szovjetúnió megszűnésével nem szűnt meg Oroszország joga arra, hogy jogos biztonsági, geopolitikai érdekei legyenek. Ezt az európai vezetők tudták, ezért próbáltak, már csak Európa érdekében is, közvetíteni, de az USA ezt nem hagyta. Mi köze van egy tengeren túli hatalomnak európai ügyekhez? Úgy tűnik, az USA vezetői elérkezettnek látták az időt, hogy megpróbálják Oroszországot lenyomni. Ukrajna csak eszköz, Zelenszkij csak egy szánalmas báb.

Akkor, ha már felvetetted, vigyük tovább az előbbi gondolatmenetet. 1956-ban a nyugat, az USA egy szalmaszálat nem tett keresztbe értünk, hogy segítsen a szovjet birodalom ellenében. Nem volt érdekük, hisz Jaltában az oroszoknak adták ezt a térséget. Hozzájárultak a szovjet birodalom gyarapodásához.

Most miért nem engedte az USA, hogy Janukovics gazdasági szövetségre lépjen Putyinnal? Miért nem engedte az USA, hogy Európa és Oroszország együttműködjön? Miért nem engedték a németeknek, hogy használatba vegyék az Európa-2 gázvezetéket?

Szerintem az ilyen hadifoglyokat tanulmányútra kéne küldeni Guantanamora, egyből
rohannának vissza az orosz hadifgolytáborba orosz himnuszt énekelni.

Te tudod az orosz Himnuszt?

Örülhet, hogy élve megúszta.

Mi történt a nagy, dicső szövetségesetekkel, pommy? Nem előbb kellett volna gondolkodni? Úgy 1939, legkésőbb 41 táján?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés