Szakértő: Jöhet még rosszabb a háborúban az orosz mozgósításnál

2022. szeptember 24. 19:49

„Egyelőre nincs biztos adat arról, hogy az orosz mozgósítás hány tartalékost, hány orosz polgárt érint” – véli Csiki Varga Tamás.

2022. szeptember 24. 19:49
null

Csiki Varga szerint nem tud jelenleg Oroszország több százezer harcképes katonát egyből a frontra küldeni – a szakértő a 24.hu portáljának elemezte az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit. 

Ha Oroszország abbahagyja a küzdelmet, akkor a háborúnak vége. Ha Ukrajna abbahagyja a küzdelmet, akkor Ukrajnának vége – így jellemezte a helyzetet az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) miniszteri szintű ülésén Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki hangsúlyozta, hogy az USA továbbra is növelni fogja a Kijevnek adott támogatását. Blinken szerint egy ember választotta ezt a háborút, ezért egyetlen ember tudja ezt befejezni – utalt Vlagyimir Putyin orosz elnökre az amerikai diplomácia vezetője, akinek előadásáról orosz kollégája, 

Szergej Lavrov demonstratívan távol maradt.

(Az anyai ágon magyar származású Blinken édesapja, Donald Blinken, az USA volt budapesti nagykövete egyébként éppen pénteken hunyt el.)

Az amerikai politikus azután beszélt a BT tanácskozásán, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette: részleges mozgósítást rendelt el, hogy feltöltse Ukrajnában megtizedelt csapatait. „Egyelőre nincs biztos adat arról, hogy az orosz mozgósítás hány tartalékost, hány orosz polgárt érint” – mondja az egyik bizonytalansági tényezőről a 24.hu-nak Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének (SVKI) tudományos főmunkatársa. A legvalószínűbb, hogy háromszázezer embert hívnak be, de erről is csak az orosz védelmi miniszter kijelentései alapján lehet spekulálni – magyarázta a lapnak a védelempolitikával foglalkozó kutató.

Napvilágot láttak egymillió fő behívásáról szóló hírek is, de ezek igen valószínűtlenek, és ezeket a Kreml is cáfolta.

Egy izraeli becslés – amit egyébként a román Adevarul című lap vett észre – szerinta friss mozgósítás a legjobb esetben is 130-140 ezer új orosz katona ukrán frontra vezénylését jelentheti.Ők többek között a jelenleg harcoló állomány cseréjére lehetnek alkalmasak.

Nyitókép: AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
foldizs
2022. szeptember 25. 12:21
"Szergej Lavrov demonstratívan távol maradt" Ezzel meg is mutatta, mi az orosz álláspont a párbeszédet illetően :D csak Petike nem fogta fel azzal a verébagyával, mindenki más értette!
barnabibambi
2022. szeptember 25. 10:56
Néhány katonai spekulátornak fogalma sincs arról hogy mekkora marhaságokat mond,ill. ír.A behívott tartalékosokat nem szokták lővészárokba dugni ,többnyire logisztikai és biztosítási feladatokat látnak el többnyire az anyaországba.Esetleg létszám pótlásra használják őket.Ezeknek a bakáknak nincs harci tapasztalata.Mellesleg Putyin hadseregébe vetélő módszer van azaz a harci zónába visznek képzett katonákat harci tapasztalat szerzése céljából.Megjegyzem hogy a grúz háborút döntő részbe a specnaz emberei végezték a valós haderő csak biztosítási feladatokat végzett.Nos az ukiknál más a helyzet a képzett katonák zöme elvérzettel fogyott ,az összefogdosott bakák meg nem kimondottan harcedzett katonák.Ők csak arra jók hogy a húsdarálóba legyen darálni való ,Ez meg is látszik a veszteségeiken. A mostani támadó hadművelet kifulladt mert az ukik cirka 15-20000 embert vesztettek. Szóval igazi mészárlás volt.Az ukik nem is hozzák nyilvánosságra az óriási veszteségeket. De a fogságba esett uki katonák világosan elmondták hogy ott mészárlás volt.
Teréz A Piréz
2022. szeptember 25. 07:56
Háborúzni nehéz lenne egyedül, partner nélkül.
Esvány
2022. szeptember 25. 07:34
Azt nem értem, hogy miért kell román meg izraeli találgatásokkal foglalkoznia egy "szakértőnek", amikor az orosz hírekben olvasható volt, hogy kb. 300 ezer embert érint a mozgósítás, s Sojgu azt is elmondta, hogy január elejére 137 ezer fővel növelik az Ukrajnai kontingest? A szakértőnek most azon kellene spekulálnia, hogy akár Zelenszkij, akár a szakadárok kibírják-e januárig, s mi várható utána.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik