Zuhanyturizmus Németországban, sokan a lakásuk helyett a sportklubokban fürdenek

2022. szeptember 28. 12:01
Európa leggazdagabb országában nagyon drasztikus takarékossági lépésekre kényszerülnek az emberek a megemelkedett rezsiköltségek miatt, erről számolnak be az ott élők és a helyi lapok.

Elképesztő állapotok alakultak ki Németországban az energiaválság, a megemelkedő rezsiköltségek miatt, az emberek ott takarékoskodnak, ahol tudnak: rengeteg lemondásra és olyan lépésre kényszerülnek, amelyekre korábban rémálmaikban sem gondoltak. Legalábbis ez derül ki az ott élő magyarok facebookos bejegyzései és a német lapok cikkei alapján. 

Fittnesztermek és -klubok arra panaszkodnak, hogy hozzájuk járnak be tusolni az emberek, sokan csak ezért vesznek bérletet, hogy megússzák az otthoni fürdést, az egyik sportklub vezetője, Boris Schmidt, a Freiburger Kreis elnöke már zuhanyturizmusról nyilatkozott. Sokan az állatmenhelyeken adják le házi kedvenceiket, mert nem tudják tovább fűteni a terráriumaikat, akváriumaikat. Egyre több társasházban korlátozzák a melegvíz-szolgáltatást, van, ahol reggeli és esti sávokat vezetnek be, az ezen kívüli időszakokban csak hideg víz folyik a csapokból, a szobákban a

korábbi 21-22 fok helyett 18-19 fokra állítják a termosztátokat.

Több település vezetője döntött arról, hogy jelentősen korlátozzák a közvilágítást. A spekulánsok már penészölő szerekkel, gépekkel üzletelnek, mert arra lehet számítani, hogy a rendesen be nem fűtött helyiségekben új probléma üti fel a fejét.

Különösen nagy gondban vannak a sportegyesületek vezetői. Azt állítják, nehezebb helyzetbe kerültek, mint a koronavírus-járvány kezdetén, a szövetségi és a tartományi kormányzatok pedig alig ígérnek támogatást. Ezért a kluboknak drasztikus takarékossági lépéseket bevezetniük, de ezzel sem tudják kompenzálni a veszteségeiket, képtelenek kigazdálkodni a brutális áremeléseket. Csökkentik a helyiségek és a víz hőmérsékletét, előírják, hogy csak rövidebb ideig zuhanyozhatnak a tagjaik. „Azok az idők elmúltak, amikor sportolás után fél órán át beszélgettünk a meleg zuhany alatt"jelentette ki Benjamin Haar, a Feuerbach Sportegyesület ügyvezető igazgatója az SWR Sportnak. Egyes helyeken

a gyermekeknek szóló úszótanfolyamokat kell törölni az alacsony vízhőmérséklet miatt.  

Az egyesületek nagyon sok tagot vesztettek a járvány miatt, most akarták visszaszerezni őket, ehelyett tagsági díjat kellett emelniük, így most attól tartanak, még többen otthagyják őket. Hamburgban a saját létesítményeket üzemeltető klubok működési támogatást kapnak, de ez az összeg is csak az energiaköltségek felét fedezné, a többit a díjakból kell kifizetni.

Nyitókép: Fotónk illusztráció, Az Ybl Miklós által 1865-ben tervezett zuhanycsarnok rekonstrukciója a megfiatalodott Rácz fürdőben. A művészettörténeti emlékek alapján, tudományos alapossággal 2007-2010 között elvégzett helyreállítás generáltervezője Dévényi Tamás (Budapesti Műhely Kft.) volt.MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Wazze, ez a KESMA már a legrosszabb Csauseszku időket idézi!

A legszarabb, sunyi, sötéééét, aljas propagandát akarja etetni a keményendolgozókisemberrel.

VEESENMAYER JELENTÉSE MAGYARORSZÁGRÓL
1943. december 10.

http://www.bibl.u-szeged.hu/bi..

Nem vetted észre, hogy a Mandi egy német cikket szemlézett?
Rendre abba a hibába estek, hogy a hirhozóra haragudtok meg:-))))))

Télen valószínűleg nem lesz fűtés a sportcsarnokokban.

Igen, ez állandóan visszaköszön a részükről.

Dr. Edmund Veesenmayer, Hitler teljhatalmú birodalmi megbízottja, tehát Horthy főnöke a megszállás pillanatától, vétkeiért nem ült még három évet sem.
1949 áprilisában a nemzetközi törvényszék húsz évre ítélte. Ezt 1951 februárjában tíz évre csökkentették, majd 1951 decemberében Veesenmayert szabadlábra is helyezték.

A kommunisták miért nem kérték ki? Nekik is javasolt valami jót?

Én ezen már túlvagyok. Igaz csak 3 hétig kényszerültem erre, mialatt felújították a fürdőszobánkat, én pedig jobb híjján felfedeztem a kerületi sporttelep ingyenes zuhanyozóját.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés