Ultimátumot adtak a romániai romák Indiának

2022. szeptember 23. 14:22
„Nemzetközi bírósághoz fordulunk, ha nem ismernek el bennünket diaszpórában élő nemzetként” – fogalmazott Dorin Cioaba.

A romániai romák ultimátumban követelik Indiától, hogy külföldön élő diaszpóraként ismerje el őket, ellenkező esetben nemzetközi bírósághoz fordulnak – közölte pénteken a román G4Media.ro hírportál Dorin Cioaba, a „romák nemzetközi királya” egy sajtónyilatkozatára hivatkozva.

A Nemzetközi Roma Szövetség (IRU) elnöki tisztségét is újra megpályázó Cioaba a nagyszebeni Turnul Sfatului lapnak nyilatkozva felidézte: hat éve India külügyminisztere India gyermekeinek nevezte a világ különböző országaiban élő mintegy 20 millió romát, ám szerinte azóta sem történt előrelépés hivatalos elismerésük ügyében.    

Nemzetközi bírósághoz fordulunk, ha nem ismernek el bennünket diaszpórában élő nemzetként,

ahogyan azt már évtizedek óta ígérik, mert nemzetközi elismerést akarunk. Nem akarunk Indiába menni, nem akarunk nyomást gyakorolni az indiai kormányra, hogy segítsen minket, csak nemzetközi képviseletet akarunk, hogy ne legyünk többé senki fiai: a románok azt mondják, nem tartozunk közéjük, az angolok azt mondják, nem tartozunk közéjük. Amikor jók vagyunk, mindenki a magáénak tart, amikor rosszak, akkor pedig mindenki elüldöz” – idézte a roma királyt a G4Media.    

Dorin Cioaba – elsőszülött fiúként – elhunyt apjától, Florin Cioabától örökölte 2013-ban a romák nemzetközi királya címet. A temetésen az elhunyt uralkodó kisebbik fiát, Daniel Cioabát is megkoronázták: ő a romániai romák királya címet kapta.    

A 19 milliós állandó lakosságú Romániában 620 ezer ember vallotta magát romának a legutóbbi népszámláláson. A szociológusok szerint az – identitását a társadalmi megbélyegzés miatt nem szívesen vállaló – közösség tagjainak száma ennek többszörösére tehető.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A képen macséták, szamurájkardok vagy mik vannak a harci lobogók mellett?

„Európában, a Balkántól nyugatra, a cigányokat először a XV. században írták le.
Mint keresztény zarándokok jelentek meg, olyan vezetőket követve, akik meglehetősen hivalkodó címeket használtak.

Mivel az a keresztény lakosság kötelessége volt, hogy a zarándokokat segítsék, különösen akkor, ha különböző uralkodók ajánlásaival rendelkeztek, a cigányok elkezdtek visszaélni a kor keresztényeinek vallásosságával. A cigányok ajánlóleveleket mutattak fel, többek között Zsigmond magyar királytól is, úgy állítva be magukat, hogy őseik bűneiért vezekelnek, akik elutasították a keresztény tanításokat. Őseik ezen bűneiért ítéltettek arra, hogy zarándokként vándoroljanak a földön mások jótékonyságán függve.

Először a cigányokat tisztelettel kezelték, hamarosan azonban olyan hírnévre tettek szert, mint tolvajok, tenyérjósok és gyanús becsületességű lókupecek. Egy korabeli német krónika említi, hogy „ők nagy tolvajok voltak, különösen az asszonyaik, amiért többüket el kellett fogni és kivégezni”. Hasonlóan ír egy kora XV. századi olasz krónika is …”
(Forrás: Kevin MacDonald: A People That Shall Dwell Alone (Egy nép mely egyedül kell lakjon), Writers Club Press, 2002, xvii.old.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés