Törökország durván kioktatta Oroszországot

2022. szeptember 22. 20:21
Hosszas hallgatás után Törökország is reagált az ukrajnai népszavazásokra. Nem volt benne köszönet.

A megszállt ukrán területeken tartott illegitim orosz népszavazások azzal fenyegetnek, hogy elmélyítik a konfliktust – figyelmeztetett a török külügyminisztérium. A tárca szerda esti közleményében jelezte:

a nemzetközi közösség nem fogja elismerni ezeket a referendumokat.

Ankara támogatja Ukrajna területi integritását, függetlenségét és szuverenitását – szögezte le a minisztérium, a konfliktus tárgyalásos rendezésére szólítva fel a feleket. A békés párbeszéden kívül minden más tevékenység csak „nehezíti a diplomáciai folyamat újjáélesztésére tett erőfeszítéseket” – tette hozzá a tárca.

Eddig Törökország Oroszországgal jó viszonyt ápolt

Törökország a NATO tagja, és Ukrajnával, illetve Oroszországgal is jó viszonyban van. Ankara többször bírálta, hogy Oroszország 2014-ben annektálta a Krím félszigetet, részben azért, mert a területen élő, muszlim vallású krími tatárok történelmileg szoros kapcsolatban állnak Törökországgal.

Szeptember 23-a és 27-e között az oroszok által megszállt területeken népszavazást tartanak arról, hogy csatlakozzanak-e Oroszországhoz. Szakértők szerint a referendumok a nemzetközi jogba ütköznek, mert Ukrajna beleegyezése nélkül, hadiállapotban és a demokratikus alapelveket nélkülözve bonyolítják le őket. Elemzők szerint a népszavazás Moszkva válasza az ukrajnai ellenoffenzívára.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Az ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vihar a biliben. A népszavazásnak az oroszok szempontjából van jelentősége. Onnantól kezdve Oroszország elleni agresszióként fogják kezelni az elcsatolt területek elleni támadásokat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés