A kérdés nem egyértelmű – így utasította el az NVB a Jobbik EU-kilépésről szóló népszavazását

2022. szeptember 22. 20:09
Megtagadta a Gyöngyösi Márton Jobbik-elnök által benyújtott népszavazási kérdés hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottság.

Megtagadta a Gyöngyösi Márton Jobbik-elnök által benyújtott népszavazási kérdés hitelesítését csütörtöki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság. A népszavazási kérdés arra vonatkozott, hogy az Országgyűlés ne támogathasson olyan javaslatot vagy indítványt, ami Magyarországnak az Európai Unióból való kilépését eredményezheti.

Mi volt a kérdés?

Gyöngyösi Márton augusztus 8-án nyújtotta be kérdését hitelesítésre. A kérdés úgy szólt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés ne támogathasson olyan javaslatot vagy indítványt, amely Magyarországnak az Európai Unióból való kilépését eredményezheti?”

A kezdeményezés szövege túl általános

Az NVB 11 igen és két nem szavazattal úgy döntött, a kezdeményezés nem hitelesíthető. Az NVB határozatának indoklásában azt írta, a kezdeményezés túl általános szövege alapján előre nem látható és meglehetősen bizonytalan, így számba vehetetlen az, hogy pontosan milyen döntések meghozatalának megakadályozását kívánja elérni a szervező, ez pedig sérti mind a jogalkotói, mind a választópolgári egyértelműség követelményét.

A jogalkotói egyértelműség azért sérül, mert a kérdés a jogalkotó számára nem kellően meghatározott.

A jogalkotó nem tudja egyértelműen eldönteni, hogy pontosan milyen jogalkotásra is köteles, illetve, milyen tartalmú jogalkotástól köteles tartózkodni

– írta az NVB. A bizottság szerint a kérdés nem teljesíti a választópolgári egyértelműség feltételét sem, mert megfogalmazása bizonytalan, így a választópolgár nem tudja, hogy miről szavaz; az NVB szerint tudatos döntés hiányában csak formálisan érvényesülhetne a népszavazáshoz való jog.

Az NVB megállapította azt is, hogy a kérdés tartalmával összefüggésben jelenleg nem ismert olyan törvényhozási akarat, az Országgyűlés elé nem került benyújtásra olyan törvényjavaslat, amely az Európai Unióból való kilépést szorgalmazná, illetve beazonosíthatóan a kilépéshez vezetne, vagyis nincs olyan törvényhozási szándék, amelynek megakadályozására irányulna a kezdeményezés.

A határozat nem jogerős, ellene 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mikor támogatott? Soha. Ráutaló magatartást sem tett.

Na jó, 100 évre előre tényleg nem lehet látni, tudni.
Műbalhé a kérdés.

Az érvényes népszavazással kapcsolatos küszöb megemelése épp eléggé megnehezíti a kilépést. A belépéshez a szavazatok 25%-a is elég volt, a kilépéshez már 50%-ra lenne szükség. Mivel az 50%-os küszöb bevezetése óta nem volt nálunk érvényes népszavazás, feltehetőleg ennek a küszöbnek a lejjebb szállítása motoszkálhat Gyöngyösi fejében.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés