A New York-i főügyész csalással vádolja Donald Trumpot és gyermekeit

2022. szeptember 22. 10:02
A vád szerint a korábbi amerikai elnök dollármilliárdokkal túlbecsültette vagyonát, hogy ezzel segítsen cégének kedvező pénzügyi feltételekhez jutni.

Beperelte Donald Trumpot, családi vállalkozását és három felnőtt gyermekét szerdán a New York-i főügyész, aki azzal vádolja őket, hogy éveken keresztül nem mondtak igazat a volt amerikai elnök vagyonáról a bankoknak és a biztosítóknak.

Letitia James demokrata párti főügyész a New York-i manhattani bíróságon indított polgári peres eljárást, „többrendbeli csalással és félrevezetéssel” vádolta meg a The Trump Organizationt a 2011 és 2021 közötti pénzügyi kimutatások elkészítésekor.    

A vád szerint Trump dollármilliárdokkal túlbecsültette vagyonát

Azt is állította, hogy Trump hosszú idő keresztül arra használta vagyonát, hogy sikeres üzletemberként és politikusként láttassa magát és hírnevet teremtsen ezáltal, dollármilliárdokkal túlbecsültette vagyonát, hogy segítsen cégének kedvező pénzügyi feltételekhez jusson az ügyletek során, alacsonyabb kamatokat és az olcsóbb biztosítási fedezetet kapjon.    

A 214 oldalas kereset Trump felnőtt gyermekeit, ifjabb Donald Trumpot, Eric Trumpot és Ivanka Trumpot is felelősként nevezi meg, valamint a vállalat régi vezetőit, köztük a volt vezérigazgatót, aki a céget vezette, Allen Weisselberg pénzügyi igazgatót. A The Trump Organization világszerte szállodákat, golfpályákat és más ingatlanokat kezel, amelyeket Letitia James már több mint három éve vizsgál.    

James 23 vagyontárgyról állította, hogy értékét „durván és csalárd módon túlbecsülték”, és hivatala több mint 200 példát talált a félrevezető vagyonértékelésekre. Szerinte Trump úgy tett, mintha a Trump Towerben lévő lakása 30 000 négyzetméteres lenne, holott valójában 10 996 négyzetméteres volt, és hogy a 2015-ös 327 millió dolláros értékbecslése „abszurd” volt, mert akkoriban egyetlen New York-i lakást sem adtak el 100 millió dollárért. Azt is állította, hogy Trump a floridai Mar-a-Lago birtokot 739 millió dollárra értékelte azzal, hogy úgy tett, mintha lakhatásra lehetne fejleszteni, és hogy közelebb kellett volna értékelni 75 millió dollárhoz.

A per legalább 250 millió dollár „jogtalan haszon” visszaszerzésére irányul.

Trump a Truth Social közösségi oldalon közzétett nyilatkozatában a pert „egy rasszista főügyész újabb boszorkányüldözésének” nevezte, aki politikai haszonszerzés érdekében cselekszik.    

A fekete James novemberben indul azért, hogy mostani tisztségében újraválasszák. Trump még nem jelentette be, hogy indul-e az elnökválasztáson 2024-ben, de többször utalt már erre.

(MTI)

Nyitókép: Saul Loeb / AFP

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt a főügyész szeretném importálni!

Romániában Laura Codruta Kövesinek hívják. Akit ugyanaz a CIA irányít, mint a nyújorki kollégát. A Kövesi előszeretettel basztatta a magyar politikusokat, akiket úgy 10 év múlva a bíróság felmentett. A 10 év nyilván szép időszak volt egy székelyföldi polgármester életében, fél lábbal a korrupt oláh igazságszolgáltatás börtönében.
Tehát, mi, magyarok, nem szeretnénk ezeket idehozni. T, liberálisok, pedig az anyátokat is eladnátok ezeket egy tál lencséért.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés