Fukuyama: Orbán demokratikus felhatalmazással rombolja le a liberális demokráciát

2022. szeptember 21. 20:15
A világhírű gondolkodó öt pontban foglalta össze Orbán Viktor sikerének titkát.

Magyarország az EU-ban elfoglalt helyzetéről és az illiberalizmusról beszélgettek a Budapest Forum nevű konferencia egyik paneljában. A beszélgetés során többen is felszólaltak, köztük Francis Fukuyama, japán származású amerikai filozófus, író.

Fukuyama kifejtette, hogy Magyarország méretéhez képest Orbán rendkívüli ismeretségre tett szert a világban és Amerikában is. Hozzátette, hogy sok jobboldali számára a NER működése példaértékű. Fukuyama szerint Orbán azért lett ennyire ismert, mert a mainstreambe tudta emelni azokat a nézeteket, amelyeket korábban szélsőjobboldalinak tituáltak. 

Orbán hírnevének okát 5 pontban foglalta össze, ezek:

  • Illiberális demokrácia – Ennek lényege, hogy demokratikus felhatalmazással hogyan lehet lerombolni a liberális demokráciák liberális intézményeit.
  • A nyugati civilizáció alapja a keresztény kultúra – Fukuyama szerint az európaiság lényege pont a felvilágosodás, a kereszténység meghaladása, Orbán ezzel szemben a a felvilágosodás előtti ideig megy vissza ideológiai alapkőért.
  • A magyar nemzeti identitás alapja az etnicitás – Fukuyama értelmezése szerint az orbáni identitás lényege a rassz, ez pedig nagyon veszélyes irányokba vezet. Fukuyama felemlegette a második világháború előtt és alatt Amerikába emigráló magyar zsidókat, akik tudásukkal így az Egyesült Államokat segítették, nem eredeti hazájukat, Magyarországot. Az író szerint Orbán a rasszelmélete azért is abszurd, mert Magyarország lakossága rendkívül kevert.
  • Gazdasági nacionalizmus – Orbán protekcionista gazdaságpolitikája az etatista államszervezéssel sok szempontból sikeresebb tudott lenni, mint a jobboldal korábbi neoliberális gazdasági programjai a filozófus szerint. Emiatt Orbán modellje ma már az amerikai republikánusok egy részének is nagyon tetszik, így közülük is egyre többen hasonló, protekcionista gazdaságpolitika hívei, legalábbis Fukuyama szerint.
  • Szimpátia Putyinnal – Fukuyama szerint a jobboldali vezetők Trumptól Le Penig azért szeretik Putyint, mert felnéznek az abszolút hatalmára, arra, hogy nincs alávetve a bíróságoknak és a fékek és ellensúlyok rendszerének.

 Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 246 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fukuyama eszmefuttatásai finoman szólva zavarosak.

Világhírű gondolkodó...röhögnöm kell. Azok Izraelben élnek.

Ja. Semmit nem ért, nem látja az egészet egyben. Részekből próbálja összerakni, ezért nem is fog sikerülni neki.

Valójában épp fordított a helyzet: Fukuyama dogmái elavultak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés