Bloomberg: Igazságszolgáltatási reformot is elvár Magyarországtól Brüsszel az uniós forrásokért cserébe

2022. szeptember 21. 19:54
Az Európai Bizottság többek között azt is szeretné a Bloomberg szerint, hogy Magyarország erősítse meg az Országos Bírósági Tanácsot.

A Bloomberg értesülései szerint nemcsak a korrupció elleni küzdelem terén kell 17 lépést tennie a magyar kormánynak azért, hogy „kiszabadítsa az EU-s pénzeket”, hanem az igazságszolgáltatás vonalán is reformokat kell vállalnia. A hírügynökség úgy tudja, az Európai Bizottság a magyar helyreállítási tervet

csak akkor fogadja el maradéktalanul, hogy az utóbbi reformot is végrehajtják.

A helyreállítási alapból járó összeget pedig akkor folyósítják majd, hogy valamennyi vállalás maradéktalanul teljesült.

Reynders: Nemcsak a korrupció elleni küzdelemről van szó

Didier Reynders uniós igazságügyi biztos a Bizottság által nyilvánosságra hozott 57 oldalas határozat azon részére utalva, amelyben 17 területen vállalt korrupcióellenes intézkedéseket a magyar kormány, leszögezte:

„Nemcsak a korrupció elleni küzdelemről van szó, hanem az igazságszolgáltatás függetlenségéről is.

Ha tovább akarunk haladni a helyreállítási tervben, figyelembe kell vennünk a különböző eljárásokban kért különböző reformokat” – tette hozzá.

A Bizottság mindemellett azt is szeretné, ha Magyarország megerősítené az igazságszolgáltatás felügyeletével megbízott független bírákból álló testületet, az Országos Bírósági Tanácsot, amelynek vezetése korábban arra panaszkodott, hogy a hiányosságok orvoslása során megakasztották őket.

Magyarország szeptember végén nyújtja be a végleges terveket

Uniós tisztviselők most azt a menetrendet vázolták fel a Bloombergnek, hogy

Magyarország várhatóan szeptember vége felé nyújtja be a helyreállítási terv végleges változatát,

a Bizottság pedig november elejére hagyhatja azt jóvá.

Ezek után a tagállamok asztalára kerülne, végül a pénzügyminiszterekből álló Tanács, az úgynevezett Ecofin december elején döntene róla. Így maradna némi idő a papírmunka év végéig történő elvégzésére is – jegyezték meg a tisztségviselők.

A magyar jogállamisági eljárásról az Általános Ügyek Tanácsában döntenek

A fentiekkel párhuzamosan a magyar jogállamisági eljárásról az Általános Ügyek Tanácsában döntenek majd (a Bizottság javaslata alapján) október 18-ig arról, hogy egyáltalán adjanak-e még két hónapnyi bizonyítási időt a magyar kormánynak, és ha igen, akkor utána legkésőbb december 18-án arról is döntés születne, hogy a magyar vállalások teljesítése alapján mekkora veszély fenyegeti még az uniós költségvetést – tette hozzá a Bloomberg.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 81 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem kéne esetleg Brüsszel által megnevezett, általuk fizetett feketeöves liberálisokat kinevezni bírói posztokra? Nem, akarnak fizetni, nekik Zelenszkij fontosabb, már régen ráköltötték, vagy elsikkasztották a pénzünket.

Igen, úgy,. ahogy leírtad. Brüsszel tehet egy szívességet. Egyszer bele kell állni a lengyelekkel együtt, mert csak így esik szét ez a túltenyésztett liberális kóceráj.

A liberális maga a fennhéjázó semmi, a magát etalonnak képzelő üresség - ahogy ezt a te primitív előadásodban láthatjuk. Az EU "gondolkodó" társadalmait említed - vannak, lesznek ilyenek. A prágai hetven ezres EU ellenes tüntetés, a svédországi jobboldali győzelem, a valószínűsíthető olasz politikai fordulat, a lengyelek megvilágosodása - mondhatjuk, hogy egyelőre ennyi, de még nincs vége. Amikor halljuk, ahogy paráznak, mert előretör az illiberális gondolkodás, akkor azt a gondolkodó társadalmaknak köszönhetjük.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés