Nacsa Lőrinc: „Lengyelország és Magyarország megmutatták, hogy a kereszténydemokrácia is sikeres lehet”

2022. szeptember 20. 17:36
Az európai bürokraták szerint csak a liberális demokrácia lehet sikeres, Lengyelország és Magyarország viszont megmutatták, hogy a konzervatív kereszténydemokrácia is sikereket érhet el – jelentette ki Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciószóvivője a Radio Wnet lengyel rádióban kedden sugárzott interjúban.

Nacsa Lőrinc a két ország és az Európai Unió közötti vitákra vonatkozó kérdésre válaszolt a konzervatív lengyel rádiócsatornának. A KDNP politikusa szerint az EU, különösen a brüsszeli bürokraták be akarják bizonyítani, hogy csak a liberális demokrácia lehet sikeres.

Lengyelország és Magyarország pedig megmutatták, hogy a konzervatív kereszténydemokrácia is gazdasági, kulturális és politikai sikereket érhet el”

– szögezte le, majd azzal folytatta, hogy az EU jövője Közép-Európában van.

Kijelentette a lengyelországi és magyarországi jogállamisági helyzetre vonatkozóan, hogy a demokrácia mindkét országban ténylegesen jó formában van. A regionális együttműködésről szólva Nacsa erősnek nevezte a visegrádi csoportot.

Országaink között ugyanis több dologban van megértés, mint az uniós színtéren például köztünk és Németország, Franciaország, Belgium vagy Svédország között”

– jelentette ki.

A frakcióvezető hozzátette, a V4-találkozókon tíz tárgyalt ügy közül hétben megegyezésre juthatnak. Az ukrajnai háború kapcsán Nacsa a diplomáciai rendezés fontosságát hangsúlyozta, azt, hogy a konfliktus megoldása először a fegyverszünet, majd a békemegállapodás kell hogy legyen. Kiemelte: Ukrajna esetében Magyarország történetének legnagyobb humanitárius segítségnyújtási akciója zajlik.

Hangsúlyozta az Ukrajna területi egysége és szuverenitása melletti magyar kiállást is. Arra a kérdésre válaszolva, hogy a magyar-lengyel kapcsolatok visszatérhetnek-e az ukrajnai háború előtti szintre, Nacsa a két nemzet barátságának sok évszázados hagyományára utalt.

A történelem folyamán képesek voltunk arra, hogy szövetségesek, barátok legyünk, sőt volt közös királyunk is"

– mondta.

A képviselő elmondta, a magyar-lengyel barátság a DNS-ünkbe vésődött. Úgy fogalmazott, reméli, hogy javítani tudnak azon, 

ami megoszt minket, és újból együtt képezhetjük azt az erőt, amely jobb Európát épít, és jobb hellyé alakítja át a Közép-Európát is.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés