Kinek jó, ha Dobrev Klára van Orbán árnyékában?

2022. szeptember 19. 16:11

Márki-Zay Péter
Facebook
Alkalmas-e egyetlen párt önmagában a Fidesz leváltására?

„Dobrev Klára árnyékkormány-alakításával a DK az ellenzékiséget szeretné kisajátítani - kérdés, hogy ezt a Fidesz leváltása vagy hatalmon tartása érdekében teszi. Ehhez az alábbi három kérdést kell megválaszolni:

  • alkalmas-e egyedül a baloldal, a jobboldali és centrista ellenzékiek nélkül a Fidesz leváltására?
  • alkalmas-e egyetlen párt önmagában a Fidesz leváltására?
  • alkalmas-e egy politikai kormány egy szakértői kormánnyal szemben az ország problémáinak megoldására?

Amennyiben a válasz akár csak egyetlen kérdésre is nem, akkor a DK árnyékkormánya az ellenzék megosztásával a centrális erőteret építi újra és a Fideszt tartja hatalmon.”

Kapcsolódó

Így néz ki Dobrev árnyékkormánya

Összesen négy nő került csak be Dobrev „kormányába”. Bővebben...

 Nyitókép: Földházi Árpád

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Maki rájött, hogy vége az összefogásosdinak. Innentől mindenki mindenki ellen, ahogy a jó öreg többpárt rendszer megkívánja.

Ez eddig is így volt. Alkalmi szövetségek kötődnek, de 2024-ben EP választás, mindenki külön fog indulni, aki biztos abban, hogy egyedül is behúzza az 5%-os küszöböt.

"alkalmas-e egy politikai kormány egy szakértői kormánnyal szemben az ország problémáinak megoldására?"
Az 1994-es kampányban az MSZP kampányüzenetei több szempontból is telitalálatnak bizonyultak.
„Szavazzon a szocialistákra! Hogy a szakértelem kerüljön kormányra” – hirdették a plakátok.
Az 1994-es választásokon az MSZP tarolt, egyedül megszerezte a parlamenti helyek több mint felét, az SZDSZ-szel kötött koalíció pedig kényelmes, kétharmadosnál bőven nagyobb többséget élvezett az új Országgyűlésben.

A gazdasági életet olyan "szakértő" irányította, mint Bokros Lajos.
A Bokros csomag intézkedési látványos hatással bírtak az inflációra, amely az 1994-es átlagos 18,8%-ról 1994-ben 28,2%-ra szökött fel és a bérbefagyasztással párosulva jelentősen megkurtította a bérek és a nyugdíjak reálértékét.
A reálbérek, amelyek 1994-ben 7,2%-kal nőttek, 1995-ben 12,2, 1996-ban 5%-kal estek vissza. Ennél is nagyobb sokk érte a nyugdíjasokat: a reálnyugdíj 1995-ben 10, 1996-ban 8,9%-kal zsugorodott.
Mi volt a gyakorlat akkor, amikor Horn Gyula (MSZP-SZDSZ) kormányzott maximális szakértelmet birtokolva és a kétharmadot jócskán meghaladó parlamenti többség birtokában amikor Bokros irányította a gazdaságot?
A bajszos, szemüveges pénzügyminiszter akkor azt mondta a szakszervezeteknek:
"Nincs az a béremelés, amit ti ki tudtok küzdeni magatoknak, és én nem tudok elinflálni."
Nem tartozott a Bokros Lajos által bejelentett intézkedések közé, de tágabb értelemben a kiigazítás részét képezte a privatizáció felgyorsítása is.

Sokan elfelejtik, hogy MZP is egy külső erővektor által animált figura. Az ötlet, hogy a biztos bukást jelentő DK-t, az MSZP-t a választók szélesebb köre számára emészthetőbbé tegyék egy, a liberálisokat, s a külső megjelenésében jobbközépnek titulált MZP-t, illetve a radikális Jobbikot is magában foglaló politikai koktél képében eredendően talán nem volt rossz. Miként Dobrev és Gyurcsány háttérben tartása sem. E két név lassan történelmi ívet rajzolva bizonyítottan elégtelen a kormányváltáshoz. De a számítások nem jöttek be, az összefogásnak nevezett, belső, mély antagonizmusokkal, ellentétes vektorú személyes ambíciókkal teli koalíció nem érte el az elképzelt társadalmi hatást. Így tehát nem maradt más, mint ismét nekifutni a DK-val. Van valami, amiről nem tudunk, mégpedig, hogy az eddigi fiaskók ellenére mi motiválta a külső szervezőket e forgatókönyv elővezetésére. Az idő fog erre választ adni.
S az is bizonyos, hogy a vezéri sátorban lemondtak a teljesen alkalmatlan ellenzéki epizódszereplőkről, pártjaikról, fajsúlytalanná váltak, Gyurcsány átléphet felettük, erre zöld lámpát kapott. Ezért is ez a néma csend részükről, nem értik, hogy kint is leírták őket. A választóik még jobban...

Alkalmi szövetségek normálisan a választások után kötődnek. Hogy kormányt lehessen alakítani (sok kompromisszumon keresztül).

Akkora siker volt ez a demokrácia tagadó "csak összefogni hááát", hogy már a fletó is?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés