A DK elszalasztotta a történelmi lehetőséget

2022. szeptember 19. 19:19

Bartus László
Amerikai Népszava
A legjobb eset, ha ugyanolyan észrevétlenül elmúlik, mint ahogy létrejött, mert ez kiábrándító.

„Éppen csak beférnek a hírekbe a Demokratikus Koalíció árnyékkormányáról szóló tudósítások, annyira szürke, unalmas, semmitmondó az árnyékkormány összetétele és programja is. Pedig nem kellett volna így lennie. A kataszrofális választási vereség után, amit a megpuccsolt és rosszul megszervezett előválasztás, majd Márki-Zay Péter katasztrofális személye, kommunikációja okozott, a Demokratikus Koalíció kezébe vehette volna az Orbán-rendszer megdöntésének feladatát, és élére állhatott volna egy népi mozgalomnak, amit magának kellett volna létrehoznia.

Ehhhez képest a legrosszabb forgatókönyv valósult meg, amelyben Dobrev Klára árnyékminiszterelnök (ezt az elnevezést még soha nem hallottuk, és a használata is szerencsétlen, mert már eleve arra utal, hogy csak árnyéka önmagának) nagyon gyenge beszédet mondott, amely még az előválasztás idején felforrósodott hangulatot sem érte el, az országot felrázó akkori témákat megkerülte, ami már önmagában csalódás volt. Ehhez képest az árnyékkormány bemutatása csak a kegyelemdöfés. Ez olyan gyenge, mint egy borús napon a falon megjelenő árnyék.

Óriási lehetőséget szalasztott el ezzel a Demokratikus Koalíció. Ez az öntökönszúrás tipikus esete, amely többet árt, mint használ, ezért ez az árnyékkormány olyan észrevétlenül fog elhalni, mint amilyen észrevétlenül létrejött. S ez a legjobb eset, ami történhet. Ez a lapos fogadtatáson is érződik, de az okozott kár sokkal nagyobb. Aki ezt a projektet megtervezte, kivitelezte és végrehajtotta, azt azonnal ki kell rúgni. Ha ez Gyurcsány Ferenc, akkor őt is. Ilyen dilettáns akciót már régen láttunk, ebben a helyzetben pedig kifejezetten káros, az ellenzék válságát tovább mélyítő akció lett.

A »Készülünk« kommunikációs előjáték sem volt sikeres, mert nem derült ki belőle, hogy mire, ezért nem keltett kellő izgalmat. Amikor kiderült, hogy »árnyékkormány« lesz, abból még jó dolog is lehetett volna, ha kimondják az Orbán-rendszer törvénytelenségének voltát, ha megnevezik az alkotmányos rend megdöntését, ha államellenes bűncselekménnyé nyilvánítják a NER létrejöttét, a Fidesz egypárti alaptörvényét semmisnek nevezik, megvonják a rendszer legitimitását, a választásokat csalásnak minősítik, ha ellenállásra szólítanak fel, ha ehhez megfelelő hívó neveket találnak.

Dobrev Klára legközelebb forduljon az Amerikai Népszavához, ha rendszerváltó, ütős beszédet akar mondani, mi ingyen adunk neki egy ilyet. Az lett volna a feladata, hogy logikailag és érzelmileg felépítse a rendszerváltás alapját, el kellett volna mondania, hogy Orbán 2010-ben törvényes választáson szerzett kétharmados győzelmet, de ezt az alkotmányos rend megdöntésére használta fel. A fülkeforradalom meghirdetése az Alkotmány és a választási törvény megsértése volt, a NER az alkotmányos rend megdöntése. Megszüntették a hatalmi ágak szétválasztását, diktatúra jött létre.”

Nyitókép: Facebook-képernyőkép

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 110 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Általában --t szoktam rád adni, de Bartushoz képest + vagy. Az Amerikai Népszava sokat profitálna belőled.

2010 óta volt pár választás, amin a magyarok megerősítették az új alkotmányt, ezt lassan el kellene engedni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés