Nem érdemlünk választ

2022. szeptember 8. 17:12

Pilhál György
Magyar Nemzet
Hogy konkrétan melyik írásunkkal volt baja a Helsinki Bizottságnak, nem derült ki.

„Mint megírtuk, pert indított Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató cég vezetője a Megafilm Kft. ellen a tavaly bemutatott ElkXrtuk című film kapcsán. Azt sérelmezi, hogy a filmben szereplő Endrét, aki egy közvélemény-kutató intézet igazgatójaként hamis adatokkal manipulálja a közvéleményt, róla mintázták.

A per kapcsán szerettük volna megtudni a Soros-szervezetként számontartott Helsinki Bizottság jogászaitól, szerintük bíróság elé vihető-e vagy cenzúrázható-e egy vállaltan fik­ciós elemeket tartalmazó játékfilm. Meg arra is kíváncsiak voltunk, egy játékfilm esetleges betiltása, a gyártó cég megbüntetése kimeríti-e a szólásszabadság, az alapvető alkotmányos és emberi jogok elleni súlyos támadás esetét. És ha igen, vajon ők vállal­nák-e az alperes jogi védelmét?

Nagy bánatunkra azonban érdemi választ nem kaptunk. A magát a demokrácia fölött őrködő, világnézetileg semleges testületnek hirdető Helsinki Bizottság csupán annyit közölt, azért nem válaszolnak, mert a Magyar Nemzet figyelmen kívül hagyja az újságírás szakmai standardjait. »Ha előnyükre változnak, majd mi is változtatunk és válaszolni fogunk.« Ennyi.

Hogy konkrétan kivel, mivel, melyik írásunkkal stb. volt baja a tekintetes bizottságnak, nem derült ki. Még az is lehet, hogy az enyémmel. Jó múltkor felszisszentem, amikor helsinkiék alapító elnöke, Kőszeg Ferenc azon merengett: mikor volt Magyarországnak a legrosszabb híre a világban? A fehérterror idején? A Nagy Imre kivégzését követő hetekben? Dehogy – mondta Kőszeg –, »mindkét gyalázatot felülmúlja a déli határkerítés felállítása«. Nos, ha ezzel volt bajuk, akkor ne is válaszoljanak. Valahogy majd elleszünk nélküle…”

Fotó: MTI / Nándorfi Máté

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Látom boldogan csaholsz együtt a Helsinki Bizottsággal, lelkesen ismétled, ami ők mondanak. De egy önálló gondolatot nem tudsz hozzátenni a témához.

Mi köze a Helsinki Bizottságnak egy újságíró minőségéhez?

A per során úgyis megkapjátok az iratokat. Minek türelmetlenkedni. Elindított per során már úgy sem kommunikálnak a felek, normális esetben. Minek elvárni az abnormalitást?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés