Kormányinfó: 25 százalékos gázfelhasználási csökkentés jön az állami szférában

2022. szeptember 8. 9:36
A kormány magán kezdi a takarékosodást, legfeljebb 18 fok lehet télen az állami hivatalokban – jelentette be Gulyás Gergely. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Csütörtökön délelőtt 10 órakor kezdődött a szokásos Kormányinfó, Orbán Viktor szerint szerdán maratoni kormányülést tartottak. Itt vannak a legfőbb bejelentések!

Gáztakarékosságba kezd a kormány

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője arró beszélt, hogy egész Európában rendkívül nehéz az energiaellátás helyzete, és az árak emelkedése miatt gazdasági válsághelyzet alakult ki.

A szankciós politika nem váltotta be a reményeket, Oroszország extraprofitra tett szert

– tette hozzá. A legfőbb probléma a gázhelyzet, ellátási problémák vannak több országban – mondta a miniszter. Mind a lakosság, mind a vállalatok számára a legfontosabb a gázfogyasztás csökkentése, éppen ezért 25 százalékos gázfelhasználási csökkentést kell az állami szerveknek végrehajtani, kivétel a kórházak és a bentlakásos szociális intézmények – jelentette be a miniszter. A miniszter kijelentette, nem támogatja az állami hivatalokban a home office-t, és ezekben az intézményekben télen nem lehet több mint 18 fok. Egyébként a gáztározók feltöltöttsége 65,4 százalékos, ami tavalyi fogyasztást feltételezve – bár idén minden bizonnyal kevesebb lesz – az iparnak és a lakosságnak 81 napra elegendő, de ha csak az utóbbiakat nézzük, 175 napra.

Tűzifa- és szénprogramot indít a kormány

Gulyás elmondta, a rezsicsökkentésnek köszönhetően átlagfogyasztásig 150 ezer forintos támogatást ad havonta a kormány. Ezt megpróbálja a kormány fenntartani – tette hozzá. Mindenkit arra kért, hogy a gázzal és az árammal az észszerűség keretein belűl gazdálkodjon. Jövő héttől az erdőgazdaságoknál lehet közvetlenül fát vásárolni hatósági áron – mondta a miniszter.

Gulyás kérdésre elmondta, a tűzifaigények kielégítése a fűtésszezon kezdetéig zajlik, háztartásonként 10 köbméternyi fához mindenki, akinek kell, hozzájut.

Azért lesz hatósági ár, hogy a nagy igények miatt ne fussanak fel az árak

– fogalmazott a miniszter.

Állami elővásárlási jog lesz a barnaszénnél – mondta a miniszter. 280 ezer tonna lehet a barnakőszén-kitermelés, ha minden kapacitás elindul – mondta. Munkahelyvédelmi-programra van szükség a magas energiaárak miatt a vállalkozói szektorban – jelentette be Gulyás. Az energiaintenzív iparágakban támogatási programot dolgoz ki a kormány. A távhő kapcsán Gulyás megerősítette, hogy a távhő ára a lakossági fogyasztók számára nem fog változni.

Uniós pénzek: a kormány minden garanciát megadott

Négy-ötéves program keretében az összes háztartást ellátják mérőórával – mondta Gulyás. Az uniós pénzek kapcsán a miniszter azt mondta, a bizottság célja, hogy a kondicionalitási részt zárják le. Minden uniós garanciát megadott a kormány, a minden szakmai kérdésben sikerült megállapodni – mondta. Bízik benne, hogy a bizottság kedvező döntést hoz. Arra kérte a baloldali EP-képviselőket, hogy fejezzék be az uniós kampányukat, és ne akadályozzák meg a pedagógusok béremelését.

Gulyás elmondta, vizsgálják a vállalkozások támogatásának lehetőségét is, elsősorban az energiaigényes iparágak számíthatnak erre, azok, amelyek gyártóláncok részei, ilyen például az üvegipar. A jövő évi költségvetést a novemberi decemberi gazdasági adatok alapján tekintik át, s módosítják, ha erre szükség lesz. Hatalmas bajban van a műtrágyaipar is, a legtöbb európai gyár leállította vagy radikálisan csökkentette a termelést. A műtrágya előállításának költségeiből ugyanis mintegy 70 százalékot tesz ki a földgáz.

Új állampapír-stratégia

Új állampapír-stratégiát hirdetett a kormány. Egyes állampapírok hozamát megemelik, és új állampapírokat bocsátanak ki, többek között olyat, amelynek az induló kamata eléri a 11 százalékot – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely elismerte a rezsiszámlákat érő kritikákat, szerinte az MVM nem kommunikált világosan. De egyértelművé tette, hogy ha valaki a fogyasztási év végére nem éri el az átlagfogyasztást,

visszakapja a pénzét, ha év közben többet fizetett. 

Az október elején lejáró ársapkáról jövőjéről egy vagy két héten belül dönt a kormány. A miniszter kijelentette, az a cél, hogy ne kelljen iskolákat, óvodákat, bölcsődéket bezárni, ez ugyanis szülőknek is rossz lenne, hiszen nem tudnak dolgozni, de a gazdaságnak sem lenne jó.

Tárgyalnak az önkormányzatokkal

Az önkormányzatok problémáival kapcsolatban azt mondta Gulyás, folyamatosan tárgyalnak velük, s akinek tudnak, segítenek, de elsődlegesen mindenkinak saját magának kell kigazdálkodniuk a többletköltségeket. Azt azonban rögzítette, hogy az alapszolgáltatásokat biztosítani kell. Az még nem dőlt el, hogy a települések vehetnek-e fel hitelt.

A miniszter kijelentette, a pedagógusok jövőre 10 százalékos emelést kapnak, de ha az Európai Uniótól megérkezik a nekünk járó pénz, akkor az emelés méréke nagyobb lehet. Ám ehhez arra is szükség lenne, hogy az ellenzéki EP-képviselők ne próbáljék ezt megakadályozni, hiszen szerinte ezzel az ország érdekeivel ellentétesen cselekedne. Úgy fogalmazott,

aki baloldali, nem kell feltétlenül internacionalistának lenni.

A Kormányinfón többször szóba került, hogy Márki-Zay Péter beismerte, külföldről kaptak pénzt a parlamenti választási kampányban. Gulyás közölte, ha ez bebizonyosodik, súlyos törvénysértésnek számít, a hatóságoknak lesz dolguk az ügyben, hiszen akit támogatnak, az akár külföldi érdekeket szolgálhat, a volt miniszterelnök-jelölt szerint azért nem nincs gond, mert a pénzt a mozgalmának címezték, nem pártnak.

A lengyel miniszterelnök békülékeny hangnemet ütütt meg

A Mandiner megkérdezte, lesznek-e energiatakarékossági, - hatékonysági pályázatok, mint például háztartási gépek cseréje, források épületek szigetelésére. A miniszter azt mondta, szerencsére a piacon több ilyen van már most is, de a kormány tárgyal ilyen lehetőségekről. De az igazán jó megoldás a split klíma, ez alkalmas a gázfűtés kiváltására, s elképzelhető, hogy lesz ilyen program. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi lesz a konkrét feladata a Védelmi Igazgatási Hivatalnak. Koordinálni fogja a védelmi ipari tevékenységeket és az ezzel kapcsolatos kormányzati munkát – válaszolta Gulyás.

Mivel magyarázza, hogy az utóbbi napokban Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök sokkal békülékenyebb hangnemet ütött meg Magyarországgal szemben? – tettük fel a kérdést. A miniszter úgy fogalmazott, mindig is úgy gondolta, hogy a V4-es együttműködés érték- és érdekalapú.

Értékviták sohasem voltak a lengyel és a magyar kormány között,

állította, a háború megítélésében azonban van különbség a két ország között, de ez a közös érdeket sem írja felül. Gulyás örül annak, ha a lengyel kormány is úgy gondolja, ezeket a vitákat úgy zárójelbe lehet tenni, hogy a magyar-lengyel együttműködés a korábbi évek jó gyakorlatának megfeleően a V4 motorjaként működjön a következő években is.

Gulyás többször kitért arra, hogy az Európai Unió hibás döntést hozott, amikor az Oroszországgal szembeni szankciót kiterjesztette az energiaszektorra is. A háború miatt az EU nem maradhatott tétlen, de ezzel a lépéssel rosszabb helyzetbe hozta magát, mint azt, akit büntetni akart. Az uniós gázársapkáról szóló javaslatról kijelentette, erről később dönt a kormány.

A miniszter elmondta, az uniós kérésnek eleget téve állította fel Magyarország a korrupcióellenes hatóságot, amely a közbeszerzéseket fogja elsősorban vizsgálni – közölte –, de ki fog derülni, hogy a szabálytalanságok száma nem nagyobb nálunk, mint máshol. Az Európai Ügyészséghez azonban nem csatlakozunk, mert kényesek vagyunk az állami szuverenitásunkra – jelentette ki Gulyás. 

Nyitókép:MTI/Balogh Zoltán

Összesen 417 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kedves NER!
Mi az anyátok kínja nem tetszik nektek ebben:

nick89 2022. szeptember 8. 9:25
174
A pohos Brüsszelben minden szankciót megszavazott eddig is, aztán itthon meg letagadta.
Ld. még: elhibázottuniósszankcióspolitika.

Szabad Európa: mégsem vétóz Magyarország az orosz oligarchák miatt

Bár elmebeteg vagy, ezért ebből a szempontból kár reagálni...

... de mivel mások is olvassák a hazugságaidat: a most bejelentett -25% az az állami intézményekre vonatkozik, ami ugyebár egész nyilvánvalóan csak egy kis szelete egy nemzetgazdaság teljes gázfelhasználásának.

A mi kormányunk hónapok óta mondja, hogy a szankciók ezt okozzák.
Az EU és a legtöbb EU-s tagállam (és mindezek médiafalanxa) tavasszal még arról harsogott, hogy meglesz a leválás az orosz energiahordozókról, és hogy minden rendben, és hogy fegyverek és szankciók... és igazából soha nem álltak ki, hogy mi is a helyzet.

Elmebetegek vagytok. Legalapvetőbb fogalmakat hazudtok le. (Állami intézmények fűtése vs. komplett nemzetgazdaság).

Mert ha sapka lesz bevezetve, akkor az oroszok leállítják a gázszállítást az EU-ba...

Szörnyű ez a helyzet, oda vagyunk kötözve egy elmebetegek által irányított süllyedő hajóhoz...

Hát ahogy én látom a dolgokat, sajnos fennáll az a veszély, hogy az EU mint olyan (hiszen az EU vezeti be a szankciókat) nem kap majd gézt, és slussz.

Teljesen fogalmatlan vagy mindenről... a tárolók akkor is kb. tele voltak, amikor egyébként zavartalanul jött az orosz gáz, és fel se merült, hogy ne jönne. A tárolók nem oldják meg a gázhelyzetet Európában. Az egy (vész)TARTALÉK.

Egyelőre ennyi.

Azért vegyük azt is észre, hogy a helyzet drámaisága mellett is, a mai napig is fennáll pl. rezsicsökkentés az átlagfogyasztásig, a távhőre vonatkozó rezsicsökkentés stb. stb.

Elmebeteg, az ársapkák ÁTMENETI intézkedések.
Igen, hosszú távon (!) nem jók, mert torzítják a versenyt. Rövid távon meg néha kénystelenek vagyunk alkalmazni, mert ha nem, az nagyobb kárt okozna. Mi olyan nehéz ebben? Egy harmadik osztályos is érti ezeket a dolgokat.

Komolyan, mint a dedóban...

Elég nehéz nem látni egész Európának a hanyatlását a világátlaghoz képest.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés