Morawiecki bejelentette: a lengyelek visszatérnek Magyarországhoz és a V4-es együttműködéshez

2022. szeptember 4. 11:59
Komoly fordulat: a lengyel miniszterelnök letette a garast a V4-es és a Magyarországgal való kétoldalú együttműködés mellett is.

Száznyolcvan fokos fordulatot jelentett be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Sieci hetilapnak adott interjújában: a lengyelek mind a Magyarországgal való kétoldalú együttműködéshez, mind a V4-es együttműködéshez visszatérnek. A hétfőn megjelenő anyag beharangozója a wPolityce.pl oldalon jelent meg.

Már az előzetesből is kitűnik, hogy a lengyel kormányfő hosszan beszélt az interjúban Magyarországról és a V4-es kapcsolatokról. A lengyel kormányfő hangulatváltozását minden bizonnyal az hozta el, hogy a jelek szerint az Európai Bizottság mégsem utalja nekik a helyreállítási pénzeket, hiába állapodtak meg róla júniusban.

A Sieci újságírója, Michał Karnowski kérdésére, hogy van-e esély az együttműködés újraindulására, vagy vége van a magyar-lengyel barátságnak, Morawiecki azt válaszolta: „A háborúhoz való hozzáállás valóban nagyon megosztott bennünket. De azt gondolom, hogy idővel minden más ügy, amelyben szolidaritást, megértést és támogatást tanúsítottunk, újra összehoz majd bennünket. Én ezt nagyon szeretném. Mindannyian tudjuk, hogy a Visegrádi Csoporton belüli együttműködés jelentősen megerősíti országainkat. Ebben az esetben az 1 meg 1 meg 1 meg 1 nem négy, hanem hét vagy nyolc. Ezért marad fenn a csoportunk az egyes országok kormányai közötti – adott esetben nagy – különbségek ellenére is.”

Karnowski konkrétabban is rákérdezett arra, hogy milyen módon térhetnek vissza a V4-es egyeztetések. Morawiecki azt válaszolta, „olyan formátumot szeretnék kimódolni, amelyben a különbségek világos kimondásával, ukrán barátaink érzékenységének tiszteletben tartásával

vissza tudunk térni mnd a V4-es együttműködéshez, mind a Magyarországgal közös fellépéshez olyan területeken, amelyekben közös értékeink és érdekeink vannak.

Hiszek abban, hogy ez a közös nevező megtalálható. Valószínűleg a lengyelek is inkább készek erre most, mint márciusban vagy áprilisban.”

A teljes interjú a hétfői Sieci hetilapban jelenik meg.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 491 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kell a közös erő Brüsszel idiótái ellen!

Morawieckiék vszg. rádöbbentek, h. az Államok CSAK egy TUSK kormány mögé állna be. Nem baj, a népek közötti barátság nem hiszem, h. megrendülhetne. Egymásra vagyunk utalva. Érdekes, h. az Államok által gründolt bolgár és cseh kormány mennyire instabilnak bizonyult. Nem mind arany, ami fénylik.

Talán nálunk sem lesz képes a Transparency és a K-monitor a közvélemény komoly befolyásolására.

Hát, az nagy drukk, h. ott mi lesz a végkifejlet. A jobbosok eléggé vezetnek, viszont minden be lesz dobva ellenük, ki kell várni.

Nyugi. Nem az oroszokkal szemben, hanem az EU-val szemben kel egységesnek lenni.

Láthatóan nem alkalmas erre a szerepre, az egész történelmük erről szól.

De elég megnézni az előző fél évet...

NE erősítse kivétel e szabályt! Legyen mindig így!

A mi érdekünk az, hogy legyen elérhető módon és áron gázunk és olajunk. Másoknak más az érdekük akkor kövessék azt.

Annalena Baerbock német külügyminiszter kijelentette, bármit is gondolnak a német választók, ők Ukrajna érdekeit nézik, Ukrajna felé köteleződnek el. Vagyis őt nem érdeklik a választók érdekei. Szíjjártó pedig azt mondta, mindegy, mit gondolnak róla, az ő feladata az, hogy biztosítsa az országnak a szükséges olajat és gázt.

Választhatsz a két hozzáállás között.

Hátha még a cseh-szlovák kormány is bukik, és megint jobboldaliak jönnek, akkor a károgók főbe is lövik magukat.

Európában "sötétmagyarország" lassan az egyetlen hely, ahol dédunokáknak is van jövőképe és lesz országa. Tudod lipsi, egy kis mérleg hiányzik az eszköztáradból, aminek pakolhatnád a serpenyőit- igaz akkor nem lennél ennyire hitvány barom...

Na mi van? Visszajöttök apucihoz? Bocsánat kérés volt, tékozló fiúk?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés