Hazatért az emigrációból a megbuktatott Srí Lanka-i elnök

2022. szeptember 2. 21:45
A politikus Bangkokból Szingapúron át érkezett helyi idő szerint péntek éjféltájban a colombói Bandaranaike nemzetközi repülőtérre. 

Gotabaja Radzsapaksza július 13-án menekült el a szigetországból felesége és két testőre kíséretében a légierő egyik gépével, miután kormányellenes tüntetők megrohamozták az elnök otthonát és hivatalát, valamint a miniszterelnöki rezidenciát. Lemondását már Szingapúrból küldte el. Thaiföldre két héttel később utazott.

Előzmények

Srí Lanka hónapokon át történelme legsúlyosabb gazdasági válságát élte, amely rendkívül határozott tiltakozó megmozdulásokat váltott ki, és végül az elnök lemondásra kényszerült bátyjával, a volt miniszterelnökkel együtt. A csődben lévő ország helyzetét tovább súlyosbította a koronavírus-világjárvány és az ukrajnai háború, de sokan a valaha nagyhatalmú Radzsapaksza-családot tartották felelősnek a rossz gazdasági helyzetért.    

Bár Radzsapaksza thaiföldi vízuma 90 napos tartózkodást tesz lehetővé, és még nem járt le, a politikus inkább a hazatérés mellett döntött feleségével, testőrével és asszisztensével együtt. A Srí Lanka-i törvények értelmében egykori elnökként testőröket, járművet és lakhatást biztosítanak neki. A 73 éves politikus lemondásával elveszítette mentelmi jogát, így hazatértével újra megindíthatják ellene azokat a korrupciós pereket, amelyeket 2019-es hivatalba lépésével felfüggesztettek. 

(MTI)

Nyitókép: Ishara S. KODIKARA / AFP

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés