Hivatalos: az USA hárommilliárd dollárt ad Ukrajnának fegyverekre

2022. augusztus 24. 19:27
Ez lehetővé teszi Ukrajna számára légvédelmi és tüzérségi rendszerek, lőszerek, és pilóta nélküli légi rendszerek, valamint radarok beszerzését.

Az Egyesült Államok csaknem három milliárd dollárt ad ismét Ukrajnának fegyverek és védelmi felszerelések vásárlására – jelentette be Joe Biden elnök kedden, az ukrán függetlenség napjára kiadott közleményében.

A Fehér Házban keltezett dokumentum szerint Ukrajna 2,98 milliárd dollárt fordíthat ilyen célokra az ukrajnai pénzalap

(Ukraine Security Assistance Initiative) keretében, amely az eddigi legnagyobb összeg. Ez lehetővé teszi Ukrajna számára légvédelmi és tüzérségi rendszerek, lőszerek, és pilóta nélküli légi rendszerek, valamint radarok beszerzését, hogy hosszú távon is képes legyen folytatni az önvédelmet – derül ki a dokumentumból.    

Az elnök egyben gratulált az ukránoknak a nemzeti ünnepükön, de ahogy fogalmazott, a mai nap nem csak a múltról szól, hanem

erős megerősítésül szolgál arra, hogy Ukrajna egy szuverén és független állam marad.    

A bejelentett katonai segélyt illetően az előzetesen kiszivárgott információk is rámutattak már arra, hogy az előző katonai csomagoktól eltérően ez az újabb már nem Ukrajna azonnali védelmi képességeinek erősítését szolgálná az orosz hadsereggel szemben, hanem később használandó felszerelés beszerzésére lehet fordítani. A segítségnyújtás tartalmáról az értesülések szerint az utolsó pillanatig tartott az egyeztetés.

(MTI)

Nyitókép: AFP

Összesen 111 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ablakon kidobott milliárdok, a kretén Brandonéktól.

Ezt a háborút az oroszok Putyinnal, vagy mással nem adják, nem adhatják fel. Nincs hova hátrálniuk. Az USA pedig harcolhat az utolsó ukránig, a csatlósa által nem tud nyerni, közvetlenül pedig nem avatkozhat be, mert már nem élvezi a területi sérthetetlenség előnyét. Illetve beavatkozhat közvetlenül, hiszen NATO csatlósai sem tudnának ellene mit tenni, de akkor....

Nagyon fontos az, amit leírtál. Az EU próbált volna közvetíteni - normandiai négyek - az oroszok ás ukránok között. Ebben jut is, marad is alapon vették volna figyelembe a két fél érdekeit. Ukrajna az USA befolyása nélkül nem merte volna az egyezményt felrúgva a végsőkig provokálni Oroszországot. Az USA félretolta ebben az ügyben az EU-t, az európai vezetők pedig nem mertek, nem tudtak Európa érdekében ellenállni, nem merték, nem akarták felvállalni a konfliktust az USA-val.

A zaporozsjei reaktor ügyében már mond az oroszok, mind az ukránok engednék a nemzetközi megfigyelőket, ám azok nem mennek. Nyilván felmérték, hogy az USA nem garantálja az épségüket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés