Lengyel lap: Mélyponton van a magyar ellenzék

2022. augusztus 19. 8:53
A lengyel sajtót is elérte a Jobbik szerencsétlenkedése.

A lengyel Gazeta Wyborcza arról ír: elsöprő győzelmet aratott Orbán Viktor miniszterelnök pártja az áprilisi választásokon. A Fidesz 52,5 százalékot szerzett, ami így 135 mandátumot jelent a 199 fős parlamentben (az alkotmányos többség 133 mandátum).

Nyár elején pedig még ennél is nagyobb volt a Fidesz népszerűsége, a magyarok 63 százaléka Orbán pártjára akart szavazni.

Amikor június végén kiírták az országban az időközi választásokat, a Fidesz nyerte a legtöbbet, még az ellenzék bástyájában is sikerült mandátumot szereznie. Az időközi választásokon a részvétel mindössze 20 százalékos volt, amit Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere keserűen kommentált:

Nem kell titkolni: választóink az otthon maradással büntették meg az ellenzéket az országgyűlési választáson elért eredményünkért.”

Jobbikos haláltusa

A lap arról ír: az ellenzék komoly gondokkal küzd. Az áprilisi katasztrofális eredmény után a Jobbik – amely összesen 17 képviselőt veszített – vezetője, Jakab Péter vezetője lemondott. A párt júliusban új elnökválasztást tartott, amelyet váratlanul Gyöngyösi Márton nyert meg. Ezt a jobbikos EP-képviselőt korábban antiszemitizmussal vádolták, amikor 2012-ben listát kért a zsidó gyökerű képviselőkről. Egy újságíróknak adott interjújában azt állította, hogy őszintén sajnálja ezeket a szavakat, és azt mondta, hogy „elragadták az érzelmek.” 

Nyitókép: Mandiner / Mátrai Dávid

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Orbán dróton rángatja a zellenzék vezérét, amiért nem hagyta, hogy terrorizmusért és lopásért elítélje az FMB.

Ezt te miből következtetted ki?

Te érted azt, amit írsz?

Az oroszok megítélésében nem egyezünk, de az EU-val kapcsolatban ugyanazt mondjuk. Most, hogy az EU lényegében átverte a lengyeleket, nekik kell dönteni, számukra mi a fontosabb. Az oroszokkal szemben vállalt háborús részvétel, az USA számára adott felvonulási terület, a fegyver vásárlások az EU szemében nem értékelte át őket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés