Augusztus 20, a magyar nemzet húsvétja

2022. augusztus 19. 09:50

Nem az alkotmány, nem a tűzijáték ünnepe, ez a keresztény Magyarország születésnapja!

2022. augusztus 19. 09:50
null
Szalma György
Kontra

„Az augusztus 20-i ünnepet megelőző hetek közéleti diskurzusát a nagy tűzijátékvita uralta. Méltatlan szócséplés, méltatlan alakok alkudoztak arról, hogy egy méltósággal megáldott nemzet hogyan ünnepelje meg első szent királyát és annak alkotását, a magyar államot.

Méltatlan, mert augusztus 20-a kizárólag Szent Istvánról és az 1100 éves keresztény magyar államról szól, nem pedig a színes tüzet okádó rakétákról.

A nemzeti ünnepeink azonban továbbra is a politikai csatározások kereszttüzében állnak, elterelve a figyelmet arról, hogy a jeles napok alkalmával mire emlékezünk. Pedig jót tesz a nemzet lelkének, ha megtanul méltóképpen ünnepelni, ha képes hálával visszatekinteni azokra, akiknek a létét köszönheti.

Augusztus 20-a nekünk különösen fontos és nagy becsben tartott emléknap, ez a magyar nemzet legfontosabb ünnepe. Az államalapítás és Szent István ünnepe éppen olyan szerepet játszik a magyarság történetében és emlékezetében, mint a kereszténységben a húsvét.

Mi, magyarok augusztus 20-án ünnepeljük a közös Kárpát-medencei haza megszületését, hasonlóan ahhoz, ahogy a keresztények az egyház megszületéséről emlékeznek meg a húsvéti ünnepkör pünkösdi kiteljesedésében.

Az egyház a tágabb értelemben vett hazánk, Magyarország az otthonunk. Az előbbinek Krisztus király áll az élén, az utóbbinak a Szent István által megnyitott szent királyok sora.

Nagyszerű nemzet vagyunk, olyan, amelynek az első királyát szentté, az utolsót pedig boldoggá avatta az Anyaszentegyház. A két uralkodó közötti nemzedékek pedig szintén több magyar szenttel büszkélkedhettek. A szentek és vértanúk nemzete vagyunk. Egy kicsit talán tényleg a népek Krisztusa, Magyarország.”

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CsakOlvas
2022. augusztus 20. 11:12
https://www.youtube.com/watch?v=lhPLl-9gg7s
CsakOlvas
2022. augusztus 20. 11:06
Szalma uram, Karinthy büszke lenne rád :) (egyfeles dolgozat)
Finale*
2022. augusztus 19. 21:23
Akkor az unnepre. Adj Uram, Isten! Sok idegen földet bolyongtam be én... Messzi hegyek völgyek kerültek elém De mindenütt árván jártam a határt és a zene szárnyán lelkem hazaszállt.. Adj Uram Isten dús arany kalászt, hozzon az új nyár gazdag aratást, kapjon esőt a határ, virágot a rét, zengjen újra a madár úgy mint valaha rég... Adj Uram Isten derűsebb jövőt Harmatos Rónán gazdag legelőt, Legyen boldog a szívünk mint valaha rég és legyen kék felettünk újra még az ég.. Adj Uram Isten derűsebb jövőt Harmatos Rónán gazdag legelőt, Legyen boldog a szívünk mint valaha rég és legyen kék felettünk a nagy magyar ég!
fado
2022. augusztus 19. 13:48
Soroszsoldos liberálisbaloldal számára szitokszó az ,hogy: nemzet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik