Augusztus 20, a magyar nemzet húsvétja

2022. augusztus 19. 9:50

Szalma György
Kontra
Nem az alkotmány, nem a tűzijáték ünnepe, ez a keresztény Magyarország születésnapja!

„Az augusztus 20-i ünnepet megelőző hetek közéleti diskurzusát a nagy tűzijátékvita uralta. Méltatlan szócséplés, méltatlan alakok alkudoztak arról, hogy egy méltósággal megáldott nemzet hogyan ünnepelje meg első szent királyát és annak alkotását, a magyar államot.

Méltatlan, mert augusztus 20-a kizárólag Szent Istvánról és az 1100 éves keresztény magyar államról szól, nem pedig a színes tüzet okádó rakétákról.

A nemzeti ünnepeink azonban továbbra is a politikai csatározások kereszttüzében állnak, elterelve a figyelmet arról, hogy a jeles napok alkalmával mire emlékezünk. Pedig jót tesz a nemzet lelkének, ha megtanul méltóképpen ünnepelni, ha képes hálával visszatekinteni azokra, akiknek a létét köszönheti.

Augusztus 20-a nekünk különösen fontos és nagy becsben tartott emléknap, ez a magyar nemzet legfontosabb ünnepe. Az államalapítás és Szent István ünnepe éppen olyan szerepet játszik a magyarság történetében és emlékezetében, mint a kereszténységben a húsvét.

Mi, magyarok augusztus 20-án ünnepeljük a közös Kárpát-medencei haza megszületését, hasonlóan ahhoz, ahogy a keresztények az egyház megszületéséről emlékeznek meg a húsvéti ünnepkör pünkösdi kiteljesedésében.

Az egyház a tágabb értelemben vett hazánk, Magyarország az otthonunk. Az előbbinek Krisztus király áll az élén, az utóbbinak a Szent István által megnyitott szent királyok sora.

Nagyszerű nemzet vagyunk, olyan, amelynek az első királyát szentté, az utolsót pedig boldoggá avatta az Anyaszentegyház. A két uralkodó közötti nemzedékek pedig szintén több magyar szenttel büszkélkedhettek. A szentek és vértanúk nemzete vagyunk. Egy kicsit talán tényleg a népek Krisztusa, Magyarország.”

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés