A barna ötven árnyalata

2022. augusztus 19. 10:10

Ma már Csurka politikai életművét próféciaként méltatják kormánypárti berkekben.

2022. augusztus 19. 10:10
null
Lakner Zoltán
Lakner Zoltán
Jelen hetilap

„Felkavarta a közéletet Csurka István hosszú írása 1992-ben. A röviden csak Néhány gondolat címmel emlegetett szöveg meghatározó szerepet játszott az MDF és az akkori ellenzék sorsának alakulásában, és joggal tartják számon a magyar szélsőjobboldali politika kulcsdokumentumaként. Ma már Csurka politikai életművét próféciaként méltatják kormánypárti berkekben. Bár hivatalos helyeken továbbra sem idézik közvetlenül, az általa képviselt, összeesküvés-elméletekre alapozott politikai beszéd mindennapos gyakorlattá vált azok körében, akik harminc éve még élesen elítélték.

Határozott elutasítás

»Fő a sokszínűség, a barna eddig még úgysem látszott elég tisztán«, mennydörögte Kövér László 1992. augusztus 31-én a parlamentben, a külföldön tartózkodó Orbán Viktort helyettesítő fideszes vezérszónokként. Indulatos, de pontosan fogalmazó beszédében nem csak az augusztus 20-án megjelent Csurka-dolgozatra reagált, hanem az azt követő, az MDF sokszínűségét hangoztató kormánypárti nyilatkozatokat is kigúnyolta. A Néhány gondolat a rendszerváltozás két esztendeje és az MDF új programja kapcsán című írás az MDF hivatalos lapjának számító, valójában Csurka szócsöveként működő Magyar Fórumban jelent meg. Kövér külön is kifogásolta Csurka írásának azt a kitételét, miszerint, reméli, lesz egy olyan nemzedék, amely »élni tud az új magyar életteret teremtő lehetőségekkel«. Kövér éles kritikája annak szólt, hogy a csurkai élettér-célzást elsősorban a szerb és a román szélsőséges nacionalisták fogják biztatásnak venni.

A fő kormánypárt egyik alelnökeként és képviselőként tevékenykedő Csurka szélsőséges megnyilvánulásai korántsem voltak szokatlanok. 1990 januárjában, a Magyar Rádió Vasárnapi újság című műsorában a nép-nemzeti gerincű magyarokat elnyomó marxista-lukácsista gyökerű, a Kádár-Aczél-korszakban továbbélő törpe kisebbség uralmára figyelmeztette hallgatóságát, »Ébresztő, magyarok!« felkiáltással. Csurka máskor is ostorozta a liberális médiatúlsúlyt, miközben ő a saját céljaira használta fel pártja újságját és hídfőállássá alakította a közszolgálati rádió egyik legismertebb műsorát.”

Nyitókép: MTI Fotó: Kallos Bea

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szárma
2022. augusztus 21. 20:10
Csurkát az élet igazolta.
Robertoo
2022. augusztus 19. 20:35
Bizony, bizony. Csurka egy zseni volt.
Zombi papa
2022. augusztus 19. 20:10
Csurka Istvánnak még a cipőfűzőjét sem köthetnéd be Zolika, te vizesnyolcas! "A harmadik kovácsa a sikernek az a bátorság volt, amellyel az MDF rá mert mutatni az SZDSZ vezető köreinek bolsevista gyökereire, és ezzel azt a gyanút felkelteni, ami aztán be is igazolódott, hogy tudniillik a nagy antikommunista hangerő mögött valójában a baloldali nómenklatúra átmentése húzódik meg. Ez a leleplezés azonban veszélyes fegyvernek bizonyult. Nyomában fel lehetett éleszteni a vádat az MDF antiszemitizmusáról. Ennek is története van azonban. Amikor a rendszerváltozást és benne az MDF rögtönzéseit elemezzük, ezt a kérdést nem szabad és nem is lehet megkerülni."
lynx
2022. augusztus 19. 16:47
Az Egy gondolattól ma is csak az fél, akit eltalál és az féljen is így 30 év múlva. Csurkának nagyon sok zsidó barátja is volt. Nem volt antiszemita, ez baromság. Ez a szösszenet meg tele van csúsztatással elhallgatással hazugsággal. Erről nem írnak majd 30 év múlva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik