Bűnösnek vallotta magát a Trump-vállalkozások adócsalással vádolt egykori pénzügyi igazgatója

2022. augusztus 18. 19:57

Allen Weisselberg bűnösnek mondta magát mind a 15  vádpontban, és beismerte, hogy elmulasztotta az adó befizetését 1,7 millió dollárnyi jövedelem után.

2022. augusztus 18. 19:57
null

A vádalkut követően bűnösnek vallotta magát csütörtöki bírósági meghallgatásán Donald Trump volt amerikai elnök vállalkozásainak egykori pénzügyi igazgatója az adócsalás miatt indult eljárásban, és jelezte, hogy hajlandó tanúskodni is egykori munkaadója ellen.

Allen Weisselberg bűnösnek mondta magát mind a 15  vádpontban, és beismerte, hogy elmulasztotta az adó befizetését 1,7 millió dollárnyi jövedelem után, amikor – könyvelője elől is eltitkolva – tudatosan a valósnál kevesebb jövedelmet tüntetett fel adóbevallásában. Az adózatlan jövedelmet többek között luxuscikkekre, manhattani ingatlanjának fenntartására, valamint unokái magániskolai tandíjára költötte.      

A vádalku része, hogy befizet kétmillió dollár elmaradt adót kamatokkal és büntetéssel, és lemond a fellebbezés jogáról.

Az ügyben eljáró bíró közölte, hogy a Trump-vállalkozások (Trump Organization) elleni per után születik majd ítélet Weisselberg ellen, a vádalku keretében ez 5 hónap börtön lesz, majd 5 év próbaidővel szabadulhat. A bíró figyelmeztette a vádlottat, hogy ha a megállapodás egyetlen elemét is elmulasztja teljesíteni, akkor 5-től 15 évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható rá.    

A vizsgálat 15 éven át folytatólagosan elkövetett adóvisszaélés gyanújával zajlik New Yorkban a cég ellen. Az eljárás keretében a múlt héten Donald Trumpot is meghallgatta a vizsgálatot vezető főügyész.

A vádalku nyomán Allen Weisselberg szembekerült a Trump-vállalkozással, amelynek csaknem 40 éven át dolgozott, és amelynek komoly kárt okozhat az októberi bírósági tárgyaláson várható terhelő vallomásával. Ugyanakkor vallomása nem irányul majd a Trump család egyetlen tagja ellen sem – áll a CNN amerikai hírtelevízió beszámolójában. Amennyiben a Trump-vállalkozások ellen hozott perben elmarasztaló ítélet születik, akkor az ingatlancsoportnak komoly pénzbüntetéssel kell számolnia, az elmaradt adó, kamatok és bírságok formájában, de börtönbüntetés egyetlen emberre sem vár.

(MTI)

Nyitókép: Curtis Means / POOL / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Monte Carlo
2022. augusztus 19. 14:11
Igy működik a fasiszta amerikai rezsim. Nem azt támadják meg, akit "el akarnak kapni" (milyen már, hogy bárkit el akarnak kapni???), hanem egy háttérembert, akit jól megszorongatnak, majd felajanlják neki a "vádalku lehetőségét". Ez azt jelenti, hogy ha az ellen vall, akit el akarnak kapni, akkor elengedik. Es ellenörzik-e a tanuvallomást? Nos, nem. Ez szintiszta koncepciós eljárás.
zakar zoltán béla
2022. augusztus 18. 21:55
Nazi demokráCIA
qwrtzq
2022. augusztus 18. 21:33
"Amennyiben a Trump-vállalkozások ellen hozott perben elmarasztaló ítélet születik, akkor az ingatlancsoportnak komoly pénzbüntetéssel kell számolnia, az elmaradt adó, kamatok és bírságok formájában, de börtönbüntetés egyetlen emberre sem vár." kell a fenének a precedens, ugye
cutcopy
2022. augusztus 18. 21:04
"hajlandó tanúskodni is egykori munkaadója ellen." Hűbazz, azért nem kéne ennyire átlátszóvá tenni hogy politikai megrendelés.. )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik