„Nem jöhettek be, mert cigányok vagytok” – mondta a vendégeknek az egyik siófoki szórakozóhely biztonsági őre

2022. augusztus 18. 19:27
Roma származása miatt nem engedtek be több siófoki szórakozóhelyre egy elismert ápolónőt.

Másodmagammal mentünk ki a (siófoki) plázsra, azért hogy lazítsunk, és hogy megigyunk néhány alkoholmentes koktélt. Aki ismer, tudja rólam, józan életet élek” – mondta el a Magyar Narancsnak Sztojka Edina, Aranypánt-díjas diplomás ápolónő, aki hosszú ideje dolgozik a a Békés Megyei Központi Kórház gyulai részlegének hospice osztályán. Aranypánt-díjjal a hétköznapi roma hősöket ismerik el – tették hozzá a cikkben.

Beszámolója szerint az első helyre, ahová szerettek volna bemenni, azzal utasították el őket, hogy már minden hely foglalt, miközben nyilvánvaló volt ennek ellenkezője. Amikor rákérdeztek, hogy az az asztal is foglalt-e, amely mellett már nem ült senki, de tele volt üres poharakkal és üvegekkel, akkor ezt már meg sem hallották a vendéglátósok. Ezért átmentek egy másik helyre, ahol a biztonsági őr közölte velük:

„Őszinte leszek, nem jöhettek be, mert cigányok vagytok. Sajnálom.”

Egy korábbi verekedés miatt utasították vissza őket

A rövid beszélgetésből kiderült, hogy korábban romák verekedtek össze a helyen, és hogy nem érdemes a plázson található többi helyen sem igazán próbálkozniuk, mert a visszautasítás különböző formáival találkozhatnak. 

„Ha ebből ott és akkor ügyet akartam volna csinálni, megtehettem volna. Ám akkora volt a mélyütés, hogy ezt nem tettem, de egyet aludtam a történtekre, és úgy gondolom, meg kell szólalni az ügyben, hogy ez a többi romával ne történhessen meg. Itt roppant primitív általánosításról, és ki kell mondjam, rasszizmusról van szó” – fogalmazott a lapnak Sztojka Edina. 

A diplomás roma ápolónő 2019-ben a Békés Megyei Hírlap Év embere szavazásán végzett előkelő helyen. Emellett egy alapítványt hívott életre, amelynek segítségével a nehéz sorsú roma fiatalokat és családjaikat támogatja. 

Nyitókép illusztráció. Fotó: Facebook

Összesen 262 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A rövid beszélgetésből kiderült, hogy korábban romák verekedtek össze a helyen..."

Ezt nem tudom elképzelni! Biztos csak kitalálták!

Meg a nőiket. Úgy káromkodnak, mint a férfiak, és tán még a férfiaknál is hangosabban üvöltöznek. És persze ez náluk az alap hangerő, nem csak akkor üvöltenek, amikor egymást tépik.

Nem rasszizmusról van szó, hanem óvatosságról, elővigyázatosságról.
Fel kellene hívnod a cigányok figyelmét, hogy te, ti isszátok meg a levét az ő bűnözői magatartásuknak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés