Ezért utálnak sokan Magyarországon élni

2022. augusztus 18. 17:15

Bartus László
Amerikai Népszava
A magyar tragédiák egyik okozója a zsigeri rosszindulat, a szemétség, a szívatás, köznyelvi kifejezéssel a „kibaszás” kultúrája.

„A sajtó hírt adott róla, hogy a Baranya Megyei Kormányhivatal (miért nem vármegyei főispánság?) megbüntette az Aldit, mert egy napon egyetlen cukorfajtát tévedésből 10 forinttal drágábban adtak. Az adott áruból 64 csomaggal adtak el aznap, így 640 forintot kerestek a megszabott hatósági ár fölött, s ezért a kormányhivatal egymillió forintra büntette a céget. Mert ebben az országban rend van, itt senki nem sértheti meg a szabályokat. Tanuljon az Európai Unió.

Az Aldi nyilván nem fog ebbe tönkremenni, ezt gondolja a legtöbb magyar ember, egyesek még kárörvendőek is, hogy fizessenek csak. Nagyon kevesen jönnek rá arra, hogy ez a mentalitás nemcsak ebben az esetben jelent meg, hanem általános jelenség, ami mégcsak nem is az illiberális fasiszta Orbán-rendszer sajátja, mert így volt ez már a diktatúra előtt is, talán már az Etelközben is. De az biztos, hogy végigvonult az egész magyar történelmen, és a magyar tragédiák egyik okozója. Mi ez? A zsigeri rosszindulat, a szemétség, a szívatás, köznyelvi kifejezéssel a »kibaszás« kultúrája.

Nem szeretnénk ezúttal kitérni arra, hogy a hatósági árak bevezetése diktatúrák és unortodox hülyék találmánya, ami teljes mértékben összeegyeztethetetlen a szabad piaci versennyel, a normális gazdasággal, a vállalkozói szabadsággal, s aminek a következménye az, ami a benzinkutaknál kialakult: áruhiány, feketézés, szervezett bűnözés, korrupció és az infláció még nagyobb növekedése. A büntetést kiváltó ok eleve egy elhibázott, gazdaságilag abszurd, az alapvető jogok szempontjából törvénytelen, önkényuralmi intézkedés, mert mindenki annyiért adja az áruját, amennyiért akarja.

De ha már ilyen a rendszer, egy nép mentalitásából következhetne másféle elintézési mód is. Különös tekintettel arra, hogy teljesen hihető magyarázat született: adminisztrációs hiba, egy tévedés történt, amikor 229 forint helyett 239 forintot írtak az árura. Nyilván nem szándékosan történt, az okozott kár nem jelentős. A magyar emberektől nem az Aldi lopta el aznap a legtöbb pénzt. Épp ebben a hónapban jelent meg a hír, hogy a Tiborcz család 1,1 milliárd forintot kapott a Vidékfejlesztési Programból. Benne Orbán veje, násza, nászasszonya, vejének húga, lányának sógornője.”

Nyitófotó: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 137 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Magából indul ki. Én megértem, hogy elégedetlen saját magával,ért én is vele.

Miért nem az US-ban levő hatalmas inflációról nyekeregsz?

Akkor mit szóljon Afrika?

Ez a Bartus még antiszemitizmusba is keveredett:
"Breitbart: Jól érzik magukat az Ukrajnából menekült zsidók a balatonőszödi nyaralóban"

Bartus annyira szeret Amerikában élni, hogy egyetlen percre nem tud elszakadni az itteni dolgoktól. Amerikában ő egy ugyanolyan senki, mint itt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés