Visszavonul a legek királynője

2022. augusztus 17. 20:47
Huszonhárom érdekesség a 23-szoros Grand Slam-győztes Serena Williams életéről

Vámos Tamás írása a Mandiner hetilapban.

A világklasszis teniszező a minap jelentette be a Vogue magazinban, hogy az augusztus végi US Open után minden valószínűség szerint visszavonul, és teljes erővel a családjára koncentrál. Páratlan pályafutása előtt tisztelegve összegyűjtöttünk néhány fantasztikus rekordot és számos egyéb érdekességet.

A család

  • Serena Williams 1981-ben született a Michigan állambeli Saginaw-ban a Williams család ötödik leánygyermekeként. Négy nővére Yetunde, Lyndrea, Isha és Venus, közülük az ugyancsak teniszezőként világhírnévre szert tevő legfiatalabb nővére, Venus az édestestvére.
  • Édesapja, Richard egy biztonsági cég vezetőjeként, édesanyja, Oracene Price pedig kórházi nővérként dolgozott. Később úgy alakult, hogy a Williams lányoknak az – alapvető tudnivalókat szakkönyvekből, autodidakta módon elsajátító – édesapjuk lett az első edzőjük, édesanyjuk pedig a menedzserük.
  • Virginia Ruzici neve még a legelvakultabb teniszrajongóknak sem mond sokat, ám a román hölgy döntő hatással volt Venus és természetesen Serena pályafutására. Richard Williams ugyanis televízión követett egy teniszversenyt, amelyet Ruzici nyert meg, és ezzel 30 ezer dollárt kasszírozott. Ez olyannyira hatással volt a papára, hogy a Williams nővéreknek azonnal abba kellett hagyniuk ígéretesen induló atlétikai pályafutásukat, és a szülők a tenisz felé terelték őket.
  • Bár eleinte a papa edzette a lányokat, hamar rájött arra: ahhoz, hogy profivá váljanak, professzionális körülményekre van szükségük. Így lettek mindketten magán­tanulók, majd Rick Macci edző akadémiáján pallérozódtak. A tehetségükhöz nem férhetett kétség, ezt igazolja, hogy Serena alig múlt tizennégy éves, amikor 1995 októberében már első mérkőzését játszotta profiként.
Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés