Az agrárminiszter megerősítette az őshonos fák védelmét

2022. augusztus 16. 14:52

A utasítás szerint tilos a természetvédelmi vagy Natura 2000 területen az őshonos fák kivágása.

2022. augusztus 16. 14:52
null

Az energiaválság miatt hozott, a tűzifaigények biztosításához szükséges szabályok jövő március végéig érvényesek, természetvédelmi területen pedig továbbra is tilos az őshonos fák tarvágása – erősítette meg miniszteri utasításban a kormány eddigi álláspontját Nagy István tárcavezető.

Az utasításban az szerepel, hogy 

természetvédelmi vagy Natura 2000 (...) őshonos fafajokból álló természetes (...) erdőben tarvágás nem végezhető”.

A miniszter az állami erdőkre vonatkozó utasításában kitért arra is, hogy a megnövekedett tűzifa-igény miatt a keresletet elsősorban akáccal kell kielégíteni, ez a fafaj ugyanis kitermelés után nyers állapotban is jól használható.

A teljes utasítást elolvashatja IDE KATTINTVA.

***

A miniszteri utasításról

A miniszteri utasítás a jogszabályi hierarchián kívül helyezkedik el, tehát nem jogszabály. A törvényben meghatározott tárgykörben ilyen normatív utasítást az Országgyűlés, a köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság, az alapvető jogok biztosa, az önálló szabályozó szerv, valamint a Miniszterelnökség és a minisztérium hivatali szervezetének vezetője (például a miniszter) adhat ki.

Fontos azonban, hogy a kormányrendelettel ellentétben a miniszteri utasítás az érintett szerv (például minisztérium) állományába tartozó személyekre kötelező, vagyis a minisztériumi hierchián kívül álló állampolgárokon jogilag nem kérhető számon.

A miniszteri utasítás a jogszabályi hierarchián kívül helyezkedik el, tehát nem jogszabály. A törvényben meghatározott tárgykörben ilyen normatív utasítást az Országgyűlés, a köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság, az alapvető jogok biztosa, az önálló szabályozó szerv, valamint a Miniszterelnökség és a minisztérium hivatali szervezetének vezetője (például a miniszter) adhat ki. Fontos azonban, hogy a kormányrendelettel ellentétben a miniszteri utasítás az érintett szerv (például minisztérium) állományába tartozó személyekre kötelező, vagyis a minisztériumi hierchián kívül álló állampolgárokon jogilag nem kérhető számon.

Nyitókép: MTI/Varga György

Kapcsolódó cikkek

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
neeskens
2022. augusztus 16. 20:11
Én azt mondom, ha a lipcsyk nyígnak az erdő kivágása miatt, akkor ki kell vágni az összeset Soprontól Battonyáig, hahaha!
tevevanegypupu
2022. augusztus 16. 19:17
Minden esetre ide elénk a parkba huszonkét fát ültetett tavasszal az önkormányzat..a nagy szárazság ellenére mind megvan, helyesek és szépen nőnek..gondolom azért ültették mert most majd ki akarják vágni mindent..Ja igen..és ha tavasszal jönnek és az elszáradt ágakat meg a megjelölt fákat kivágják ..ha egy lakó rátesz egy cédulát egy fára ami kedves szivének és kéri a kertészeket, hogy ne vágják ki, akkor nem vágják ki..Ha csunya görcs és már alig van rajta levél, akkor sem..ha nem veszélyes a járókelőkre, akkor maradhat.
balbako_
2022. augusztus 16. 18:01
Valahová a Bükk sűrű erdeiben a fákhoz láncolhatnák magukat a moslékosok lenne egy kis nyugalom végre.
masikhozzaszolo
2022. augusztus 16. 17:22
Kedves Fa! Kérem az iratokat! Ez az irat? Félfamentes? Mit mond? Hogy balsafa? Ilyen kérges tenyérrel? Anyja neve, apja neve, lakcíme, keresztlevele, vallása? Nem a maga lakása, az anyja és az ükükanyja lakását kérdezem! Betelpült? Kitelepítették? Normand? Üllői úti? Lila akác? Faházban laktak? Kérem, ki fogjuk vágni! Nem, az fatális tévedés!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik