A német kancellár a férfi csapatéval azonos fizetést szorgalmaz a női labdarúgó-válogatottnak

2022. augusztus 15. 15:23
Olaf Scholz a nemek közötti bérezés egyensúlyának megteremtéséért harcol.

Olaf Scholz kancellár szerint a Német Labdarúgó Szövetségnek (DFB) ugyanannyi pénzt kellene fizetnie a női nemzeti együttesnek, mint a férfi válogatottnak.

Az egyenlő bérezést a német vezető azután szorgalmazta, hogy látogatást tett a DFB frankfurti központjában – adta hírül az insidethegames.biz. 

Scholz szerint a nemek közötti bérezés egyensúlyának megteremtése a vonzerőt is tovább növelné,

s újabb tehetségek áramolhatnának be a női labdarúgásba. Javaslatának elfogadása nyomán a német női és férfi válogatottaknak ugyanannyi pénz járna ugyanazért az eredményért, legyen szó világbajnokságról vagy Európa-bajnokságról.    

Németország női csapata júliusban a döntőig verekedte magát az Eb-n, a londoni fináléban azonban alulmaradt a házigazda angolok legjobbjaival szemben. Az ezüstért 30 ezer eurót kapott az együttes, amely az első helyért ennek a duplájához jutott volna. A portál szerint a német férfi válogatottnak ugyanakkor a kontinensbajnoki címért adott esetben 400 ezer euró járna.    

Május közepén az Amerikai Labdarúgó Szövetség (USSF) a sportágban egyedülálló, mérföldkőnek számító megállapodást kötött a férfi és a női csapatok fizetéséről: mindkét nemnek azonos összegeket ajánlott fel. A USSF a két nemzeti csapat szakszervezeteivel 2028 decemberéig szóló, egyenlő javadalmazást rögzítő kollektív szerződéseket kötött, véget vetve ezzel az évekig tartó, heves indulatokat kiváltó tárgyalásoknak. Korábban a női válogatott tagjai nemi diszkriminációval vádolták a szervezetet, amiért a férfi válogatott tagjainál rosszabbul keresnek.

(MTI)

Nyitókép: Olaf Scholz, a német kancellár. Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

De akkor legyen ritmikus sportgimnasztika férfiaknak is, és ugyanannyit is kapjanak, mint a nők.
Meg persze ha van női kvóta a a nagyvállalatok igazgatótanácsában, akkor legyen ugyanolyan kvóta a vájároknál is.

De a pénzt ők is ugyanúgy szeretik. Amúgy nem a színvonal a lényeges, hanem a pénzgeneráló képesség. Vagyis amíg a férfi focira 50x annyira kíváncsiak mint a nőire, addig szórakoztatóipari termékként, reklámhordozóként, stb. nem éri meg egy bizonyos összegnél többet fektetni bele. Persze a válogatott más tészta, nem profitorientált.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés