Örvendeznek az iráni lapok Salman Rushdie megkéselésén

2022. augusztus 13. 13:14
Az íróra Irán egykori vallási vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah 1989-ben mondta ki az iszlám halálos ítéletet, a fatvát.

Salman Rushdie írót pénteken támadták meg, az író súlyos állapotban van, lélegeztetőgépen tartják, egy szemét pedig akár el is vesztheti. 

A Rushdie-t ért támadást az iráni sajtó is kommentálta, a Reuters gyűjtése alapján pedig egyenesen örvendeznek, hogy valaki késsel támadt egy 75 éves íróra. Egy bizonyos Khorasan News például a következő címmel számolt be a támadásról, mellékelve egy fotót, amelyen Rushdie-t kórházba szállítják:

A sátán úton van a pokolba.”

A cikk szövegtörzsében aztán azzal folytatják, hogy Rushdie korábban megsértette Mohamed prófétát:

Egy másik weblap, az Asr Iran azt írja: megtámadták Salman Rushdie-t, aki

ismert hitehagyott, aki halált érdemel.”

Végezetül pedig a Vatan Emrooz nevű újság címlapon közölte a szörnyű támadást, azzal a címmel, hogy „Kés Salman Rushdie torkában”:

Mivel vívta ki Rushdie az iszlám világ gyűlöletét?

Salman Rushdie-ra 1989-ben Irán egykori vallási vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah iszlám halálos ítéletet, fatvát mondott ki az egy évvel korábban megjelent, Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve, a „Sátáni versek” miatt. Rushdie fejére több millió dolláros vérdíjat tűztek ki, évekig bujkálnia kellett. Az iráni állam évek óta próbálja távol tartani magát a Rushdie elleni fatvával összefüggő ügyektől, de az író változatlanul ellenségnek számít az országban, egy félállami vallásos alapítvány 2012-ben 2,8 millióról 3,3 millió dollárra emelte a vérdíjat.

Nyitókép: Joel Saget / AFP 

Összesen 73 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ki kell adni Iránnak.
Ott majd személyesen elmagyarázhatja, hogy miért sértette meg a muzulmánokat és ezért büszkén vállalhatja büntetését.
Aki át mond, mondjon bét is.

Minden hátsó gondolat nélkül jegyzem meg, hogy a kereszténység sértegetéséhez nem kell bátorság, csak kellő mértékű szemétség, bunkóság.

Mondjuk együtt kórusban: "a béke vallása!"

A cím félrevezető, a "Sátáni versek" nem vers, egy kb. 500 oldalas regény, az író teljes neve (Sir) Ahmed Salman Rushdie, indiai muzulmán származású, vagyis nem más vallását kritizálta.

Ehhez képest a libsi Sorosék támogatják ezerrel a muszlimok Európába telepítését. Meg tudod magyarázni, miért?

Az Iszlám sosem a toleranciájáról volt híres, szóval aki az iszlámot kritizálja, főleg kigúnyolja, az jobb, ha tudja, hogy mit csinál.

Az én angol kiadásom (Viking Press) 546 oldalas. Többször nekifutottam, de nem sikerült végig olvasnom. Teszek vele még egy kísérletet.

Valóban ő az afrikaiak és a muszlimok Európába telepítését - továbbá minden szubverzív, nem Európa kompatibilis parazita élősködő beilleszkedésképtelen népcsoport betelepítését támogatja az embercsempész maffiával szoros együttműködésben. Ne mondd, hogy tőlem hallod először.

Ja, és mióta nem vered a feleségedet?

Szerintem világos, amit írtam, szövegértelmezési problémáid vannak. Rushdie kulturális gyökerei szerint muzulmán még ha egyébként nem is hívő - vagyis a saját vallásával (pontosabban vallási gyökereivel) áll "eretnek" vagy hitehagyott viszonyban. Ez egyébként az iráni hivatalos álláspont vele kapcsolatban Iránban "aposztatának" tartják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés