Csöbör, vödör

2022. augusztus 13. 6:54

Hargitai Miklós
Népszava
Az ellenzék problémája: a kínálat nem találkozik a kereslettel.

„Messziről nézve talán tisztábban látszanak a magyar ellenzék problémái, de az alapdilemma közelről is egyértelmű: a kínálat nem találkozik a kereslettel. Az utóbbi, vagyis a kereslet befolyásolására a kormánypártnak korlátlan eszközei és erőforrásai vannak, ennek egyik következménye, akaratlan (?) mellékhatása a Mi Hazánk nevű formáció megerősödése.

Tizenkét évnyi következetes munkával elő lett állítva a Nyugatot és annak elvárásrendszerét (hogy kisebbségi komplexus, összeesküvés-elméletek vagy valóságalapú globalizációkritika miatt-e, azt nem könnyű szétszálazni) ellenszenvvel figyelő, idegenellenes, a tudás és a teljesítmény helyett a lojalitásban hívő, nemzetvallású választópolgár. És kétségtelen tény, hogy ezt a mixet így egyben az ellenzéki oldal nem kínálja. Ez a Jobbik legnagyobb baja is: úgy került balra a jobbszéltől, hogy közben a közeg, amelyben a saját politikai áruját megpróbálja eladni, erőteljesen jobbra sodródott.

A dolog innentől leginkább matematika: a magyar pártszakadás-történet alaptétele szerint a két fél összege mindig kisebb, mint az egész, amelyből kiszakadtak, és ez alighanem akkor is igaz, ha történetesen háromfelé hullik szét, ami egykor összetartozott. Megélni, megmaradni, sőt még parlamentbe kerülni is lehet önfelszeletelés útján – az ultranacionalizmusra, mint láttuk, van igény, és talán lesz a Jakab-féle ultrapopulizmusra is –, többséget gyűjteni és kormányozni viszont szinte bizonyosan nem. Az előbbiek ugyanis jellegzetesen részpiacoknak szóló rétegtermékek, amelyeket ráadásul a Fidesz is választékban tart, viszonylag erős marketinggel megtámogatva. Azaz nem kizárt, hogy a Jobbik legújabb utódpártja is életképes lesz, az viszont kizárható, hogy a belátható jövőben kormányerővé válik.”

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

András!
A balliberális zsidó értelmiség, annak médiája semmit sem tanult az áprilisi vereségből. Mi zsidók képtelenek vagyunk a valóság percepciójára. Döbbenetes, hogy Te magad is csak mélyíted a társadalom megosztottságát. A "nemzetvallású állampolgár" kifejezés csak egy új változata a genetikai alattvalónak, a fütyülő barack pálinkás bunkó parasztnak, aminek változatlanul tekintitek a magyarok többségét. Gúnyoljátok, lenézitek, megvetitek Őket, miközben lojalitást várunk magunk, a zsidóság irányában.
Szóval soraiddal, jelződdel tartósan garantálod a jelenlegi kormány hatalmon maradását. A 26-os kampányban a kormánypártoknak elég lesz előszedniük, s naponta a választók elé tárniuk az írásodat, s a többi balliberális, a magyarokat értékrend nélküli, önálló gondolkodásra képtelen gnómnak bemutató elmélkedéseket.
A kereslet-kínálat kapcsán nem sikerült túl mélyre ásnod magad. A mindenkori kormányok média felülete, mondhatni túlsúlya, de ez is zárójelbe tehető, adott, ez volt a Gyurcsány és Bajnai kormányok idején is. De ugye mégis csúnyán megbuktak, s azóta sem álltak talpra, de erre remény sincs belátható időn belül. A választók az adott politikai erővonal teljesítménye, programja, hitelessége, nemzeti elkötelezettsége alapján döntenek, s ez tartja kormányon Orbán Viktort.
A balliberális, s benne a domináns zsidó értelmiség hosszú évek óta úgy politizál, hogy a nemzet talajába csak nagyon sekély gyökerekkel kapaszkodik, megveti az identitására büszke, arra adó magyarokat, naponta próbálja szétzilálni erkölcseiket - lásd LMBTQ nyomulás és a többiek - , családjaikat, kultúrájukat.
Az orosz főrabbi többször nyilatkozta nagyon bölcsen, hogy az oroszországi zsidóságnak meg kell becsülnie a befogadó nemzetet. Tanulni kellene tőle. Hiszen országunkból egy második Svájcot lehetne építeni, ha az oldalak megtalálnák a legkisebb nemzeti közös többszöröst, s a politikusok az egyéni ambícióik helyett, a köz javán munkálkodnának. András! Dolgozz inkább az összefogáson, no nem az ellenzékin, az veszett fejsze nyele, vagy ahogyan az olasz mondja, elfolyt víz, hanem a nemzeti egységen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés