Nyakon szúrták a színpadon Salman Rushdie írót, mentőhelikopterrel vitték kórházba

2022. augusztus 12. 17:53
A Sátáni versek szerzőjére Irán több mint 3 millió dollár vérdíjat tűzött ki.

Megtámadták Salman Rushdie írót New Yorkban, miközben előadást tartott – számolt be az AP News. A hírügynökség riportere szemtanúja volt annak, hogy egy férfi felrohan a színpadra a Chautauqua Intézetben, ütni és szúrni kezdi Rushdie-t rögtön azután, hogy felkonferálták. A BNO News Twitter bejegyzése szerint az író a nyakán kapott szúrást, mentőhelikopterrel szállították kórházba, az állapotáról azonban egyelőre többet még nem lehet tudni.

New York állam kormányzója sajtótájékoztatót tartott az ügyben, amelyben kifejtette, hogy Rushdie életben van, a kórházban gondoskodnak róla. Az író ügynöke hozzátette, hogy Rushdiet megműtik. 

Salman Rushdie Sátáni versek című könyvét 1988 óta betiltották Iránban, mert a muszlim konzervatívok azt istenkáromlásnak tartják, ugyanis szerintük tiszteletlenül ábrázolta benne az író Mohamed prófétát. Egy évvel később Irán néhai vezetője, Homeini ajatollah fatwát hirdetett Rushdie-ra. Irán több mint 3 millió dollár jutalmat ajánlott fel annak, aki megöli az írót. Bár iráni vezetők azóta többször is igyekeztek felülbírálni Homeini szavait, de sikertelenül. Azóta egy iráni iszlamista szervezet még a vérdíjat is felemelte 3,3 millió dollárra, azaz több mint egymilliárd forintra. A támadó motivációja egyenlőre ismeretlen.

Nyitókép: Twitter 

Összesen 222 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy mohamedán, ha kell 30 évet vár a bosszúra. Nem felejt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés