Néhány tisztázó gondolat a magyar erdők helyzetéről

2022. augusztus 11. 13:41

Hazánkban Európa egyik legnagyobb erdőtelepítési és fásítási programja zajlik.

2022. augusztus 11. 13:41
null
Szentkirályi Alexandra
Facebook

„Néhány tisztázó gondolat a magyar erdők helyzetéről és az új, fakitermelésre vonatkozó szabályokról.

Magyarországon energia-vészhelyzet van érvényben, és rendkívüli intézkedések szükségesek a magyar családok biztonságos energiaellátása érdekében.

A fakitermelés szabályairól szóló kormányrendelt kizárólag vészhelyzet esetére készült, hiszen az erdők természeti értékei nem sérülhetnek.

A rendkívüli szabályok kizárólag akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem lehet a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani. Ha ilyen vészhelyzet nem következik be, akkor a hazai erdőgazdálkodás – benne a fakitermelés – az eredeti 2022-es tervek szerint zajlik.

Idén az állami erdőgazdaságok még mintegy 1,3 millió köbméter tűzifát termelhetnek ki engedéllyel, amely megfelelő hatósági kontroll mellett az erdők károsításának veszélye nélkül növelhető.

Az erdőgazdálkodás tervszerű tevékenység, ezért a mennyiségek átcsoportosíthatók, így több százezer köbméternyi faanyagot tehetünk szükség esetére elérhetővé úgy, hogy magát az erdőt mint Magyarország zöldtőkéjét semmiképpen sem veszélyeztetjük.

Az erdő- és a természetvédelmi törvény alapvető rendelkezései változatlanok, így az erdők területe és természetességi állapota továbbra sem csökkenhet.

A magyar erdők folyamatosan növekednek, köszönhetően a hazai erdőgazdálkodás fenntartható gyakorlatának és annak, hogy hazánkban Európa egyik legnagyobb erdőtelepítési és fásítási programja zajlik: két év alatt 44 ezer hektár új erdő telepítésére adtunk támogatást.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2022. augusztus 12. 09:22
Buttha Baromez ,Ungárok ,Schifferek,Jámborok ,meg betonállibsik. Magyarország favagyona 399 000 000 m3. Ebből kivágnak zirka 6 000 000 m3 . Minden évben nő !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!13 000 000 m3. Na ,innen már számtan. A c. ....... a.....k 100 000 repülő az égen naponta. Pridékre 10 000 000 szám mennek az emberek. 1éb fesztiválokra több 100 szor 1 000 000 !!! Na ,innen kezdjük.
Karmelita Tepertyű
2022. augusztus 11. 19:41
Szopatnálak ribancz! Begyújtanám a kandallódat a lopott fából... ;-)
Vallasz Vilmos
2022. augusztus 11. 15:28
Nem lenne egyszerűbb és ésszerűbb kidobni a rendeletet a szemétre(tűzre)és a fatüzelésű háztartásokat uniós pénzből felszerelni korszerűbb fűtési technológiával. Ehhez persze először az időgépet kellene feltalálni.
fatman
2022. augusztus 11. 15:25
így van... Alexandra gyönyörű és okos is egyben... :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik