Bejelentette a kormány: télen már termelhet az első kút a békési gázmezőn

2022. augusztus 11. 21:55

A békési kitermelés nagymértékben hozzájárulhat az éves hazai gázfogyasztás fedezéséhez.

2022. augusztus 11. 21:55
null

Az energiaválság hatásait egyebek mellett a hazai földgázkitermelés jelentős növelésével enyhítené a kormány. A Békés megyei Nyékpuszta nem hagyományos földgázmező további kutatását, fejlesztését célzó Corvinus projektet kiemelt beruházássá nyilvánították. A gyorsított hatósági engedélyezés mellett így az első, már lefúrt kút 2023 januárjáig termelésbe állhat – írta meg a Portfolio a TIM közleményére hivatkozva.

A portálon azt írják: a Corvinus projekt célja

a földgázvagyon és a kondenzátum (könnyűolaj) megkutatása és termelésbe állítása a 3700-4500 méter mélységben elhelyezkedő földgázmezőn.

A kezdeményezés teljes összhangban van az energetikai veszélyhelyzeti intézkedések részeként megfogalmazott kormányzati szándékkal a hazai földgázkitermelés növelésére. 

A projekt kiemelt státusza gyorsabb megvalósítást tesz lehetővé

Az engedélyezés felgyorsításával az elsőként lefúrt kút a jövő év elejére termelésbe állhat. Az MVM részvételével létrehozott vegyesvállalat ezután a tervek szerint számos további kút lemélyítését végezheti el, kiépítheti a kapcsolódó gázinfrastruktúrát a térségben. A következő öt évre ütemezett teljes Corvinus projekt révén a békési kitermelés nagymértékben hozzájárulhat az éves hazai gázfogyasztás fedezéséhez. 

A projekt kiemelt státusza gyorsabb megvalósítást tesz lehetővé,

a békési gázmező kitermelése így már a következő fűtési szezonban megkezdődhet.

A Technológiai és Ipari Minisztérium az érintettek bevonásával októberig készít javaslatot a többi között a szabályozás egyszerűsítésére, a beruházások bányajáradék-rendszeren keresztüli ösztönzésére a hazai földgázkitermelés növelése, az energiafüggőség csökkentése érdekében – áll a közleményben.

Nyitókép: REUTERS/Gleb Garanich/File Photo

Kapcsolódó cikkek

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira
2022. augusztus 13. 15:34
Gyurcsány klán meg a vadhajtás ballibsi szövetsége még nem találta ki ,hogy a békés megyei gázkút megnyitása ellen miként milyen indokkal rendezzen csürhés tüntetést .
kgyd
2022. augusztus 12. 21:12
Olyan mutatós múlt század közepi orosz nyomásmérők lesznek, mint a címképen. Filctollal bejelölik a maximális nyomást.
SzkeptiKUSS
2022. augusztus 12. 12:02
Teljesen normális, hogy válság esetén "mozgósít" saját tartalékot a kormány. Elektromos áramnál is bele kellene nyúlni és hagyni, hogy a nép "spóroljon" olcsó, kis teljesítményű napelemmel. Nyugaton az Eon "kénytelen eltűrni", hogy 1 kw alatti komplex rendszert bárki üzemeltessen a saját hálózatára kapcsolva. Megveszed, felakasztod, felszereled és bedugod a konnektorba. Biztonságos. Nálunk hegynyi akadályok vannak elé gördítve. /műszaki indok, tervezési és engedélyeztetési kötelezettség stb.
manitowoc
2022. augusztus 12. 10:24
"Bejelentette a kormány: télen már termelhet az első kút a békési gázmezőn ... Az engedélyezés felgyorsításával az elsőként lefúrt kút a jövő év elejére termelésbe állhat." Jaja... az ELSŐKÉNT LEFÚRT KÚT... "amikor felmerül az ötlet, hogy hol volna érdemes szénhidrogént keresni, - az esély, hogy ott meg is találják, 1 százalék körüli; - ha a geofizikai mérések sikerrel járnak, ez az esély 10 százalékra nő; - egy sikeres kutatófúrást követően pedig 18-20 százalékos az esély, hogy az adott terület hasznosítható lelőhely lesz" https://mandiner.hu/cikk/20220517_magyarorszag_gazmezo
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik