Itt a vége a nyugati civilizációnak? (videó)

2022. augusztus 11. 10:38

Hanyatlik a Nyugat? Megállíthatatlan vagy visszafordítható ez a folyamat? – teszi fel a kérdést az Axióma a legújabb videójukban.

2022. augusztus 11. 10:38
null

Új videóval jelentkezett az Axióma. A mostani videóban azt a kérdéskört járják körbe, hogy itt van-e a vége a nyugati civilizációnak? „Hanyatlik a Nyugat? Ez a kérdés már olyan gondolkodókat is foglalkoztatott, mint Oswald Spengler, vagy Arnold Toynbee.

– tették fel a kérdést.

Nyitókép: Axióma Facebook-oldala

Kapcsolódó cikkek

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sztd
2022. augusztus 11. 20:16
A kínai az indiai és a japán civilizációk is több ezer évesek, és nem tűnnek el most sem. Szerintem nem törvényszerű a civilizációk eltűnése, csak a változása.(Mindhárom említett civilizáció sokat változott az évezredek alatt.)
Nyugati Ádám
2022. augusztus 11. 19:03
Soha nem volt nyugat mint olyan mintaadó. Nagyon eltérő adottságú, eltérő társadalomfejlődési fázisban lévő, eltérő demográfiával rendelkező, eltérő történelmi hátterű, eltérő értékeket követő, eltérő minőségű és szigorúságú a rendhez és fegyelemhez való viszonya, és még sorolhatnám az eltéréseket, de az azonosságokból a kereszténység egyre halványuló lenyomatán kívül csak olyan tulajdonságokat tudok felsorolni, amelyekkel minden más, magas-kultúrájú, nem nyugati társadalom is rendelkezik. A nyugatra nem, vagy csak a lényeget nem érintő kérdésekben hasonlító, nem nyugati országok is élet- és versenyképesek lehetnek, amint azt több jelentős, nagy lélekszámú ország teljesítménye is bizonyít. A lényeg az, hogy a társadalmi szintű kérdésekre a valódi és felelős elit helyes választ adjon úgy, hogy az emberi lét három alapösztönét -, ú.m. életösztön, fajfenntartási ösztön és terület-védő ösztön - figyelembe vevő módon határozza meg a a társadalmi méretű cselekvéseket. Az elitnek nagyon nehéz dolga van, mert a világegyetem egy sztochasztikus rendszer, a Föld a világegyetem része, ezért a jövő pontosan soha nem határozható meg. Váratlan, nagy területre, sőt a Föld, a Naprendszer egészére kiterjedő kataklizma bármikor bekövetkezhet. Az elitnek pont az a feladata, hogy minden társadalmi mérető jelenségre úgy reflektáljon, hogy az az emberi faj túlélését szolgálja. Azok a kultúrák maradandóak, amelyek elitje a letelepedés helyén olyan cselekvéseket dolgoz ki és preferál, amelyek a túlélés feltételeit századokon keresztül megteremtik. Ez azt jelenti, hogy az időhorizontot nagymértékben ki kell terjeszteni. Mivel egy-időben három nemzedék él együtt (gyermek, szülő, nagyszülő), ezért nem elég 100 évre, hanem legalább 300 évre előre gondolkodva kell az aktuális intézkedéseket preferálni, vagy hátrébb sorolni. A tűzoltásra nem a tűz keletkezésekor, hanem azt megelőzően kell felkészülni. Úgy érzékelem, hogy a nyugat lemondott a megmaradás feltételeinek megteremtéséről. A jelenlegi klíma és zöld propaganda azonban kontra-produktív, azaz káros.
Akitlosz
2022. augusztus 11. 17:41
Na meg Tonybee-nek a gyilkosság, öngyilkosság sarkítása is hülyeség. Mindegyikre van példa. Egyes civilizációk belső problémák miatt belülről omlanak össze, míg másokat egy erősebb külső erő győz le és számol fel. És olyan is van, hogy külső és belső erők is felelősek egy civilizáció bukásáért. A Nyugat is magát is cseszi szét belülről, de közben Kína is lehagyja és a gazdasági konfliktus állandó, amiből könnyen lehet katonai is.
Akitlosz
2022. augusztus 11. 17:37
Sprenglernek van igaza, mert általános érvényű magyarázatot adott, ami nem nyugat specifikus. Míg Tonybee magyarázata speciális egy konkrét civilizáció egy konkrét fázisára. Olyasmiket lát problémának, amelyek általánosságban nem civilizációs problémák. Azaz azoktól más civilizációk nem omlanak össze. Akkor csak a nyugati miért?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik