Poliovírust találtak a londoni szennyvízben, minden gyereket újra beoltanak

2022. augusztus 10. 15:36

Az Egyesült Királyságban 1984-ben fordult elő az utolsó gyermekbénulásos eset.

2022. augusztus 10. 15:36
null

Minden egy és kilenc év közötti londoni gyermeknek fel kell ajánlani a gyermekbénulás elleni oltást, miután a város több szennyvízcsatornájában kimutatták a poliovírust – közölte a brit kormány.

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) már júniusban országos figyelmeztetést adott ki, miután a vírus nyomait találták a becktoni szennyvízkezelő üzem rutinszerű megfigyelése során. Normál esetben egy-három „oltásszerű” poliovírust mutatnak ki az ország szennyvízmintáiból, most azonban több csatorna mintáiban is megtalálták a vírust.

Egyelőre nem mutattak ki gyermekbénulásos esetet és

az Oltási és Immunizációs Vegyes Bizottság (JCVI) szerint alacsony a kockázata a lakosság megfertőződésének.

A védőoltásokat a gyermekek 8, 12 és 16 hetes korukban kapják meg, majd ezeket emlékeztető oltások követik 3, majd 14 éves korukban. A most felajánlott dózist emellé kapnák a gyerekek, mégpedig a hatóságok kérésére minél előbb. Az oltásokat azokon a területeken kezdik majd, ahol kimutatták a vírust, és ahol alacsony az átoltottsági arány, majd gyors ütemben folytatják London többi kerületében is.

Az Egyesült Királyságban 1984-ben fordult elő az utolsó gyermekbénulásos eset – írja a hvg.hu. 

A gyermekbénulás egy fertőző vírus, amely köhögéssel, tüsszentéssel, de táplálékkal, vízzel vagy olyan tárgyakkal is átterjedhet, amelyek a vele fertőzött személy ürülékével érintkeztek. Tünetei az influenzára emlékeztetnek: magas láz, természetellenes fáradtság, fejfájás, hányás, nyakmerevség és izomfájdalom. Ezek általában tíz napig tartanak, de súlyosabb tüneteket is okozhatnak, melyek már potenciálisan életveszélyesek. Főleg az öt év alatti gyermekeket érinti, bár a be nem oltott felnőttek is megfertőződhetnek.

Nyitóképünk illusztráció. Forrása: KATERYNA KON / SCIENCE PHOTO LIBRA / KKO / SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Griffi
2022. augusztus 11. 14:45
Viszik be a migránsok a mindenféle nyavajákat. Ismerős doktornőt a déli határra küldték a belépő migriket megvizsgálni. Azt mondta, hogy olyan betegségeket hordoztak, amik évtizedek óta nem léteztek már Európában. A wilkommenskultur a bacilusokra is vonatkozik, ugye tudjátok?
Brandon the great Negro
2022. augusztus 10. 21:18
Semmi köze a migrációhoz.
Ólat a trolloknak
2022. augusztus 10. 18:33
Remek. Éljen a civilizált ajrópa meg a minden szemetet összehordó Egyesült Kerálság, és a mindenhol reneszánszukat élő agyhalott oltásellenes idióták. "Az oltások bevezetése jelentősen visszaszorította a betegség terjedését. 2002. június 21-én a WHO regionális bizottsága bejelentette, hogy az európai régiót poliovírus-mentesnek tekintik. Világszinten 1988-ban még 350 000 eset fordult elő, majd ez a szám 2008-ban már csak 1659 volt, főleg az afrikai és ázsiai régiókban. Ugyanakkor tudósok figyelmeztetést adtak ki 2013-ban, miszerint fennáll a veszély, hogy a közel-keleti régióból kiindulva az időközben kevésbé, vagy nem megfelelően immunizált országokban ismét elterjedhet a betegség. 2015. szeptember 2-án az Egészségügyi Világszervezet bejelentette, hogy járványos gyermekbénulásos megbetegedések voltak Kárpátalján, a Rahói és a Técsői járásban. Afrikában 2020-ra sikerült megfékezni a gyermekbénulást." Afrikában megszűnt, Európába megérkezett.
lendvaiildiko
2022. augusztus 10. 16:49
1956 - Magyar Forradalom - járványos gyermekbénulás dühöngése - egy időre estek. A magyar vakcina előállítása talán még átpolitizáltabb volt, mint amit a baloldal az orosz viccinával művelt.... A legtöbben – szerencsére – csak hallomásból és a tanulmányaikból tudják, hogy Magyarországon az 1950-es években legalább 20 ezer gyerek betegedett meg járványos gyermekbénulásban (poliomyelitisben), de élnek köztünk olyan emberek is, akik áldozatául estek a kor rettegett fertőzésének. Álljon itt néhány mondat KOCH SÁNDORRÓL https://librarius.hu/2016/12/24/1956/Így lett belőlem 1956 szeptemberében a gyermekbénulás-vakcina ügyében Koppenhágába induló delegáció (3 fő) egyik tagja. Mint mondták, legyen kit felakasztani (mint a rendszer ismert ellenségét), ha valami gikszer talál lenni a dologból. Gikszer lett is, de nem nekem. Úgy hívták, 1956. október 23-a. Engem viszont egyelőre se felkötni, se lecsukni nem lett volna ésszerű, mert ahogy a Kohn bácsi mondta: ,,Akkor ki marad az üzletben?”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik