Poliovírust találtak a londoni szennyvízben, minden gyereket újra beoltanak

2022. augusztus 10. 15:36
Az Egyesült Királyságban 1984-ben fordult elő az utolsó gyermekbénulásos eset.

Minden egy és kilenc év közötti londoni gyermeknek fel kell ajánlani a gyermekbénulás elleni oltást, miután a város több szennyvízcsatornájában kimutatták a poliovírust – közölte a brit kormány.

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) már júniusban országos figyelmeztetést adott ki, miután a vírus nyomait találták a becktoni szennyvízkezelő üzem rutinszerű megfigyelése során. Normál esetben egy-három „oltásszerű” poliovírust mutatnak ki az ország szennyvízmintáiból, most azonban több csatorna mintáiban is megtalálták a vírust.

Egyelőre nem mutattak ki gyermekbénulásos esetet és

az Oltási és Immunizációs Vegyes Bizottság (JCVI) szerint alacsony a kockázata a lakosság megfertőződésének.

A védőoltásokat a gyermekek 8, 12 és 16 hetes korukban kapják meg, majd ezeket emlékeztető oltások követik 3, majd 14 éves korukban. A most felajánlott dózist emellé kapnák a gyerekek, mégpedig a hatóságok kérésére minél előbb. Az oltásokat azokon a területeken kezdik majd, ahol kimutatták a vírust, és ahol alacsony az átoltottsági arány, majd gyors ütemben folytatják London többi kerületében is.

Az Egyesült Királyságban 1984-ben fordult elő az utolsó gyermekbénulásos eset – írja a hvg.hu. 

A gyermekbénulás egy fertőző vírus, amely köhögéssel, tüsszentéssel, de táplálékkal, vízzel vagy olyan tárgyakkal is átterjedhet, amelyek a vele fertőzött személy ürülékével érintkeztek. Tünetei az influenzára emlékeztetnek: magas láz, természetellenes fáradtság, fejfájás, hányás, nyakmerevség és izomfájdalom. Ezek általában tíz napig tartanak, de súlyosabb tüneteket is okozhatnak, melyek már potenciálisan életveszélyesek. Főleg az öt év alatti gyermekeket érinti, bár a be nem oltott felnőttek is megfertőződhetnek.

Nyitóképünk illusztráció. Forrása: KATERYNA KON / SCIENCE PHOTO LIBRA / KKO / SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés