Megérkezett az első cseppfolyósított földgáz szállítmány Horvátországból hazánkba

2022. augusztus 10. 18:09

Új szállítási móddal és útvonallal bővült a hazai gázellátási lánc, rövidesen megnyílhat az út az ipari felhasználás előtt is.

2022. augusztus 10. 18:09
null

Miután az ARELGAS Kft. Magyarországon elsőként üzembe állította első LNG szállító tartályos járműszerelvényét, megnyílt annak a lehetősége, hogy a Magyarországhoz legközelebb eső LNG import terminálból, a Krk-szigethez kötött LNG FSRU (Liquefied Natural Gas Floating Storage Regasifier Unit, azaz cseppfolyósított földgáz úszó tároló és újragázosító egység) létesítményből ne csak vezetéken, hanem a gyakran „virtuális vezetéknek” nevezett szállító járművön is érkezhessen gáz Magyarországra.   

A 2021 januárjában üzembe állított Krk-i terminál elsődleges feladata a tankerhajókkal szállított cseppfolyósított földgáz fogadása, tárolása és az újragázosítást követően, szállítóvezetéken a kontinens belsejébe, így Magyarország irányába is történő továbbítása. Közölték: idén tavasszal kiegészítő tevékenység is elindulhatott a terminálban, már lehetőség van közúti tanker járművek megtöltésére is. Ezzel a földgáz mellett elindulhat a cseppfolyósított gáz szállítása is Krk-ről Magyarországra. 

A cseppfolyósított földgáz és Magyarország

Az ARELGAS Kft. LNG szállító járművét, a vizsgáztatását és a forgalomba helyezését követően a terminál rendkívül összetett műszaki és biztonsági előírásait követve készítették fel. „Az első magyar jármű hazaérkezése a Krk terminálból, majd pedig a gáztároló tartályba való átfejtése mérföldkőnek számít az ellátásbiztonság, szállítási útvonal diverzifikáció és természetesen a költségcsökkentés lehetősége terén. Az ipari fogyasztók ellátása érdekében a szállítási út rövidítése, ezáltal a szállítás pontosabb ütemezhetősége fontos eredménye a most elindult folyamatnak” – fogalmaz a cég közleménye.    

Magyarország jelenleg 3 LNG töltőállomással rendelkezik, melyből kettőt az M0-ás autópálya mentén az ARELGAS Kft üzemeltet. A harmadik, nyitás előtt álló töltőpont pedig Mosonmagyaróvárnál található, az M1-es autópálya mentén. Jövőre a növekvő számú LNG-hajtású járműpark igényeinek megfelelően duplázódni fog a magyarországi töltőpontok száma. A nyilvános cégadatok szerint 2021-ben, első üzleti évében az ARELGAS Kft. tavaly márciusi megalapítása óta 35 millió forint árbevételt, és 2,5 millió forint nyereséget termelt.

(MTI)

Nyitókép: Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2022. augusztus 11. 21:34
Tudja valaki, hogy az LNG (liquefied natural gas) gyártás - a légnemű földgáz tisztítása, legalább -161,5 C fokra lehűtése, amely 625-szoros térfogatcsökkenés - mennyire környezet károsító? Mit tesznek a leválasztott, szén- és kénsavval, CO-val, CO2-vel paraffinnal, aromás-toluol - vegyületekkel, ásvány - szilicium - porral, higannyal? Mit tesznek a földgáz hűtése sorén leadott hővel?
mai nap
2022. augusztus 11. 10:18
Akárhogy bogarasztam végig a tudósításokat, sehol se látom, honnét érkezett Horvátországba a szállítmány. Tudja valaki?
Matus Tibor
2022. augusztus 10. 21:48
Tegnap voltam arrafele. Nem sorakoztak az LNG tartályhajók. Egyetlen kisebb hajó árválkodott ott. Ez a helyzet, ami az orosz gáz kiváltását illeti.
Pelso j.
2022. augusztus 10. 20:14
Így pótoljuk a szerb havernak eladott gázunkat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik