Alig van alacsonyabb infláció a magyarnál Kelet-Közép-Európában

2022. augusztus 10. 10:11
Gyakorlatilag mindenhol jobban tombol az infláció mint itthon.

Gyakorlatilag felrobbantak az árak az egész kelet-közép-európai régióban, a hazánknál fejlettebb Csehországban már júniusban 17 százalékos volt az infláció – derül ki a Világgazdaság térségi összehasonlításából. Bár az elemzőket is meglepte a 13,7 százalékos hazai inflációs adat, de ha kitekintünk az országunk határain túlra, érdekesebb a kép:

A régióban 25-30 éves csúcsokat dönget az infláció.

Csehországban már júniusban 17,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, amire utoljára Csehszlovákia felbomlásának évében, 1993 decemberében volt példa. Lengyelországban se sokkal jobb a helyzet, ott a legfrissebb, júliusi 15,5 százalék árindex 1996 októbere óta a legmagasabb érték.

Az egész kelet-közép-európai térségben csupán két államban volt kisebb az infláció mint hazánkban; Szlovákiában (13,2 százalék) és Horvátországban (12,1 százalék). Viszont, ezek az adatok még a júniusi adatok, így lehetséges, hogy

ugyanarra az időszakra vonatkozóan a magyarországi lesz a legkisebb infláció a régióban.

Abban viszont nem várható változás, hogy a magyarországinál nagyobb a drágulás Romániában, ahol a nyár elején 15 százalékos volt az áremelkedés üteme, ez keleti szomszédunknál 19 éves rekord. A legdurvább áremelkedésekkel továbbra is az euróövezethez tartozó balti országokban találkozni: a legfrissebb, júliusi adatok szerint Lettországban 21,5, Litvániában 21,6, Észtországban 22,8 százalék volt az infláció.

A Világgazdaság megjegyezte, hogy gyakorlatilag alig nyújt védelmet az infláció ellen az euróövezeti tagság: az euróövezeti Baltikumban magasabb az infláció, mint a nem eurót használó közép-európai országokban. Hollandiában euróval fizetnek, Svédországban koronával, de a két országban nagyjából megegyezik az éves drágulás mértéke.

Nyitókép: Pixabay

Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát, ha minimálbérre bejelentett biztonsági őr vagy, és annyira "feszített" a munkád, hogy közben végig itt kommentelhetsz, akkor ne csodálkozz!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés