Akarunk-e Európát?

2022. augusztus 9. 6:18

Németh Péter
Facebook
Ha Orbán elhatározta, hogy kivezeti az országot az EU-ból, akkor jobb nekivágni a népszavazásnak.

„De tegyük most félre ezt a voksolást, a Jobbik, illetve az MSZP-s Ujhelyi István egy másfajta szavazást kezdeményezett, és ezt opponálta több más ellenzéki politikus is. Szerintük az uniós tagságunkról szóló referendum kockázatos vállalkozás, ahogy ők fogalmaztak, hazardírozás: hátha a »magyar emberek« az erőteljes Fidesz-propaganda hatására szembefordulnak eddigi akaratukkal, és nem akarnak immár Európához tartozni. A félelemben benne van természetesen a kormánypárt szinte mindent elsöprő médiafölénye, hihetetlen mennyiségű, saját propagandára szánt pénze, és az a vitathatatlan attitűd, ami a hatalmi politikából kiolvasható. Igen, igaz: az Orbán-rezsim egyre többször és egyre erőteljesebben fordul szembe az európai közösséggel, még értelmetlennek tűnő kérdésekben is ellenáll a közös – összeurópai – akaratnak.

A magyar kormányfő egyre inkább a szélsőségesek feje kíván lenni, márpedig ezen, magukat nemzetinek kikiáltó szélsőségesek közös tulajdonsága az EU-ellenesség. A kormánysajtóban és az ideológiai holdudvarban sorozatban hangzanak el, jelennek meg a szövetséget végletesen bíráló írások, nyilatkozatok; olyanok, amelyekkel a kabinet nemhogy vitatkozna, de szívesen meg is erősíti őket. Orbán legutóbbi nyilvános fellépései – Tusnádfürdő, Dallas – egyértelműen szembehelyezkedtek mindazzal, amit európainak és normának tekintünk, miközben sajtóháttere immár egyértelműen hősként és a világ jobboldali közössége első számú „szószólójaként” említi őt.

Ennek fényében talán valóban félni kellene egy népszavazástól. Kiváltképp akkor, ha a hatalom át is engedné a kérdést. Ha így tenne ugyanis, elég egyértelművé válna a szándéka. És mégis: ha az ellenzék már attól is tart, hogy egy ilyen népszavazást végigcsináljon, ha azt hiszi, hogy a propaganda képes lenne több mint hetven százaléknyi ember meggyőződését megváltoztatni, akkor nagyon nagy a baj. Mert akkor ez az ellenzék olyan kishitű, olyan erőtlen, hogy azt hiszi: ha egy ilyen kérdést is elbukhat, akkor kár bármi változásban reménykedni.

Ráadásul ha Orbán ténylegesen elhatározta, hogy kivezeti az országot az EU-ból – és ezt sajnos nem lehet lehetetlennek tekinteni –, akkor mégiscsak jobb nekivágni a kísérletnek: derüljön ki végre – előbb, és nem utóbb –, hogy mire készül, mit akar a magyar miniszterelnök. És ne az derüljön ki, hogy az ellenzék nem mer kiállni hatmillió ember akarata mellett.”

Kép forrása: MTI/Soós Lajos

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés