Akarunk-e Európát?

2022. augusztus 09. 06:18

Ha Orbán elhatározta, hogy kivezeti az országot az EU-ból, akkor jobb nekivágni a népszavazásnak.

2022. augusztus 09. 06:18
null
Németh Péter
Németh Péter
Facebook

„De tegyük most félre ezt a voksolást, a Jobbik, illetve az MSZP-s Ujhelyi István egy másfajta szavazást kezdeményezett, és ezt opponálta több más ellenzéki politikus is. Szerintük az uniós tagságunkról szóló referendum kockázatos vállalkozás, ahogy ők fogalmaztak, hazardírozás: hátha a »magyar emberek« az erőteljes Fidesz-propaganda hatására szembefordulnak eddigi akaratukkal, és nem akarnak immár Európához tartozni. A félelemben benne van természetesen a kormánypárt szinte mindent elsöprő médiafölénye, hihetetlen mennyiségű, saját propagandára szánt pénze, és az a vitathatatlan attitűd, ami a hatalmi politikából kiolvasható. Igen, igaz: az Orbán-rezsim egyre többször és egyre erőteljesebben fordul szembe az európai közösséggel, még értelmetlennek tűnő kérdésekben is ellenáll a közös – összeurópai – akaratnak.

A magyar kormányfő egyre inkább a szélsőségesek feje kíván lenni, márpedig ezen, magukat nemzetinek kikiáltó szélsőségesek közös tulajdonsága az EU-ellenesség. A kormánysajtóban és az ideológiai holdudvarban sorozatban hangzanak el, jelennek meg a szövetséget végletesen bíráló írások, nyilatkozatok; olyanok, amelyekkel a kabinet nemhogy vitatkozna, de szívesen meg is erősíti őket. Orbán legutóbbi nyilvános fellépései – Tusnádfürdő, Dallas – egyértelműen szembehelyezkedtek mindazzal, amit európainak és normának tekintünk, miközben sajtóháttere immár egyértelműen hősként és a világ jobboldali közössége első számú „szószólójaként” említi őt.

Ennek fényében talán valóban félni kellene egy népszavazástól. Kiváltképp akkor, ha a hatalom át is engedné a kérdést. Ha így tenne ugyanis, elég egyértelművé válna a szándéka. És mégis: ha az ellenzék már attól is tart, hogy egy ilyen népszavazást végigcsináljon, ha azt hiszi, hogy a propaganda képes lenne több mint hetven százaléknyi ember meggyőződését megváltoztatni, akkor nagyon nagy a baj. Mert akkor ez az ellenzék olyan kishitű, olyan erőtlen, hogy azt hiszi: ha egy ilyen kérdést is elbukhat, akkor kár bármi változásban reménykedni.

Ráadásul ha Orbán ténylegesen elhatározta, hogy kivezeti az országot az EU-ból – és ezt sajnos nem lehet lehetetlennek tekinteni –, akkor mégiscsak jobb nekivágni a kísérletnek: derüljön ki végre – előbb, és nem utóbb –, hogy mire készül, mit akar a magyar miniszterelnök. És ne az derüljön ki, hogy az ellenzék nem mer kiállni hatmillió ember akarata mellett.”

Kép forrása: MTI/Soós Lajos

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zaj001
2022. augusztus 10. 06:52
Nagy Britannia is belpolitikai célokból kezdeményezett népszavazást , aztán meglepődtek az eredményen. Az új tagoknak a szuverenitás feladásáért az Unió pénzt ígért, de nem fizet.
pemete jakab
2022. augusztus 09. 22:23
Viktorka körül az EU-ban elfogyott a levegő. Hogy mentse magát, még Magyarországot is beáldozza. Ezért a nemzetvezető titulus megilletné, ha már sokan nagy vezetőnek tartják.
amca
2022. augusztus 09. 19:34
Világ Ostobája,németh te tű. Annyi eszed van ,mint 1 virusnak. Hozzányúlsz az eu pénzemhez, a szahart is kirugdossuk belőled.
CsakOlvas
2022. augusztus 09. 19:02
Németh, nem és semmit az "eszmefuttatásod", mert az axiomatikus alapjai rosszak. A jóindulat már elfogyott, úgyhogy nagy okounk van azt feltételezni, hogy hibás alapokból indultok ki. Szándékosan. Már csak arra volnánk kíváncsiak, főleg az ellenzéki szavazóitok, hogy miért is csináltok ekkora kerülőket, Németh, mert már nekik is feltűnt. Ha megvan még a harmincéves bőrönd, most csomagolj, és menj, ha van bátorságod. Nem fogsz, mert még mindig itthon vagy a legnagyobb biztonságban. Úgyhogy, szépen a kicsi pofádat méltóztatsz kicsit rendben tartani. Főként a kis fejecskédet, mert nagyon-nagyon rosszra tanítottak Téged, már régen, és ennek vége.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik