Niedermüller és a hitoktatás

2022. augusztus 9. 17:28

Köntös László
megvanirva.hu
Ne jöjjenek olyan ócska szöveggel, hogy az „egyházak lefeküdtek a kormánynak”.

„»Miközben a KLIKK azt igyekszik felmérni, hogy hol lehet fatüzelésre átállítani az iskolák fűtését (sic!), az oktatásért felelős belügyminiszter (hol van még ilyen Európában?) azt mondja, akkor lesz fizetésemelés a pedagógusoknak, ha majd jut rá pénz. Na ebben a helyzetben adott a kormány mintegy titokban 6,46 milliárd forintot hit- és erkölcstanoktatásra, az eddigi 6,58 milliárd mellé. 

Homofóbia, keresztény fundamentalizmus, őskonzervatív családkép, az egyházi pedofília további eltussolása, a kisebbségek megbélyegzése, a liberális gondolkodás, a nyílt társadalom gyalázása, az antiszemitizmus és rasszizmus relativizálása, a hazaszeretet és a nacionalizmus összemosása – erre fognak 13 milliárdot áldozni hit- és erkölcstanoktatás címszó alatt.«

A fenti bejegyzést egy Niedermüller Péter nevű úr tette közzé, a Mandiner szemlézte. Mondhatni, szélsőségesek mindenütt vannak, szólásszabadság van, miért ne mondhatná el nevezett úr is a véleményét a hit-és erkölcstan oktatás financiális és tartalmi kérdéseiről. Csakhogy nevezett úr nem pusztán egy magánszemély, aki minden felelősség nélkül böffent egyet a nyilvános térben, hanem a legnagyobb ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció ismert politikusa. Eddig nem olvastam arról, hogy a DK mint a mai hazai ellenzék reprezentáns pártja, vagy akármelyik ballib ellenzéki párt elhatárolódott volna a belpesti polgármester bejegyzésének attól a részétől, amely a hit-és erkölcstan oktatásra nemes egyszerűséggel egy komplett bűnkatalógust akar ráégetni.

Ez lenne a mai ellenzék véleménye?  Szerintük tényleg ez folyik az iskolákban?  Nem lehetne – esetleg – kicsit árnyaltabban?

Továbbá, nekem – jobboldali-konzervatív-keresztényként – sokkal jobb véleményem van a liberalizmusról. De ha hívei ilyen szélsőséges gyűlöletbeszéddel állnak elő, akkor az eléggé kiábrándító. Sőt, ennél rosszabb: komolytalan. Vagy ez lenne a liberalizmus progresszív változata? Akkor a liberalizmusnak annyi. Nyugodjék békében.

Így aztán ne jöjjenek olyan ócska szöveggel, hogy az »egyházak lefeküdtek a kormánynak«. Csak úgy mondom: ha ma a szó kulturális és egyházias értelmében vett keresztények nagy többsége a Fidesz-KDNP mögé áll, akkor annak egyik komoly oka az, hogy az ellenzék nem tud mit kezdeni a kereszténységgel. Az ilyen Niedermüller-féle szélsőséges megszólalások csak megerősítik és igazolják a keresztények túlnyomó többségében azt a meggyőződést, hogy az ellenzéktől – kereszténység-ügyben – nincs mit várni. Fogalmuk sincs erről az országról, és így akarnak választásokat nyerni? Vicces. És sajnálatos.”

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 108 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Erre a 32 évre a legkevésbé jellemző, h. szabadságban lett volna eltöltve. A szabadsághoz a tájékozódás szabadsága is hozzátartozik, az ország nagyjából felét kitevő jobbosok számára a Hír TV megjelenéséig NEM volt televízió, újság sem nagyon a Heti Válaszig és Magyar Hírlapig.

Egy mocsok és kifosztás volt, a három Fidesz kormány kivételével. Most pedig itt a szomszédban a háború. Lassan minden fölborul. Akinek van miből, az alkalmazkodik, de sokan éltek napról-napra, nekik nincs miből alkalmazkodni, engedni az igényekből. Még a fény sem látszik az alagút végén. Eljöhet az az idő, mikor többen fognak a Jóisten szeretetébe kapaszkodva megpróbálni túlélni.

Aki akarja, megtalálja az egyházakat. Svédasztal, nem kötelező fogyasztás. Akinek van gyülekezete, az nagyon is tudja, mire jó.

Hát, az abortuszok éves száma pl. eléggé visszaesett. A nyolcvanas években eléggé vezető helyen voltunk az öngyilkossági statisztikában világszerte, most úgy a középmezőnyben. Aki pl. a hetvenes években született, az lényegében abortusztúlélő, mert az akkor születetteknek úgy a felét meggyilkolták a szüleik magzatkorban. Na, innen indultunk.

A vaknak/szemellenzőt viselőnek írni a fényről?
Lehet, de nem képes/nem akar tudomást venni róla.
Mécsesedbe olajat vettél-e?

Biztosan, de az élet leginkább egy gyakorlati dolog és munka, meg kötelesség. A vallásgyakorlás meg segít átvészelni ezt a gyakran nem könnyű procedúrát. Mindkét ágon volt a családban ref. lelkész, mindketten vallásgyakorló családokban nőttünk fel, és magunk is azzá váltunk. Nekünk ez így jó. A gyerekeinkkel NEM büszkélkednék, de azért megbecsülik az örökséget.

Tényleg nem sokat értek, a gyakorlati feladatok világában mozgok. Van olyan bibliám, aminek a nemzedékenként soros nyelvi felülvizsgálatában, gondozásában nyelvzseni és lelkész dédpapám is részt vett, de gyerekkoromban forgattam utóljára rendszeresen. Ez nyilván nem helyes, de így alakult. Viszont beköttettem és gyönyörű lett.

Kösz, majd megpróbálom!

Nem neked kell elszámolnia senkinek sem, a többivel te ne törődj. A magad lelki előrejutásával törődj inkább! És ki-ki a sajátjával, előbbre leszünk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés