A rendszer semmivel sem kevésbé aktívan használ egy „ellenzéki” politikust, mint bármelyik minisztert a kormányból

2022. augusztus 8. 15:57

Tibi atya
Facebook
Ha nincs igazam, az pedig azt jelenti, hogy Ujhelyi megőrült, de a végeredmény tekintetében teljesen mindegy.

„Ha Ujhelyi István azzal szeretné felpezsdíteni a kövér döglegyekből álló pártja vérkeringését, hogy Magyarország EU-s tagságról tartana népszavazát, hamar azzal a paradox helyzettel szembesülhet, hogy ezért a legnagyobb kampányt maga a Fidesz folytatná, és alighanem az ellenzék kerülne abba a helyzetbe, hogy veszélybe sodorná a tagságunkat (miközben jelenleg egy marginális, idióta kisebbséget leszámítva a szélesebb társadalomban fel sem merül a kilépés, a Fidesz szavazói között sem). De Ujhelyi nem csak ezt érné el vele.

Orbán Viktor jelenleg »kemény tárgyalásokat« folytat, ahogy ő mondja, a valóságban pedig megalázó engedményekre kényszerül: Putyin átverte, külön nem ad el neki kedvezményesen semmit, az EU pedig ebben a feszült helyzetben kezdte el rajta bevasalni azokat a jogállami kereteket, amik mellett a jelenlegi mértékű lopás sem fenntartható (csak mérsékeltebben). Ha Orbán szívózhat, mert az EU egy lassú és bürokratikus szervezet, akkor az EU is megteheti, mégpedig azzal, hogy lassú és bürokratikus lesz, amíg eldől, valóban jogállam-e Magyarország. Normál esetben Orbánt ez nem annyira zavarná, ki lehet mozogni néhány hónapot. Csak most nincs annyi.

És itt repül (illetve a szárnyak hiányában csak mászik) be a képbe Ujhelyi. 12 év alatt a Fidesz folyamatosan EU-ellenes retorikát folytatott, bármikor csinálhatta volna, de neki épp most kell megjelennie egy népszavazással, ami megkérdőjelezi a tagságunkat. Ezzel Orbán Viktor nem csak a belpolitikában tündökölhet az EU-melletti végvári kapitány szerepében, hanem a külpolitikában is: lám, megbuktathatjátok az EU-kritikus kormányt, ami Németország összeszerelő üzeméért felel, de a helyébe olyanok jönnek, akik meglehetősen kockázatos, az EU-szkepticizmus felé is teret engedő eszközöket is bedobnak egy kis nyilvánosságért. Nem kell aggódnotok amíg mi vagyunk hatalmon, csak hát el kell viselnetek, hogy mindig enyhén spiccesek vagyunk, és van egy diszkrét szarszagunk.

Ujhelyi persze nem hülye, és kétlem, hogy spontán, éppen most lobbant a keblében bizonyítási vágy az EU felé (hiszen a saját narratívájában ő azért indítja ezt az életveszélyes népszavazást, hogy megerősítse a tagságunkat). Szerintem annyi történt, hogy szárnya már rég nincs, de megcsapta a jó öreg kaka illata, amitől összefut a szájában a nyál. Eljött az ideje meghízni, hogy a szél ne sodorja el.

A rendszer semmivel sem kevésbé aktívan használ egy »ellenzéki« politikust, mint bármelyik minisztert a kormányból. Alighanem ez lehet az oka. Ha nincs igazam, az pedig azt jelenti, hogy Ujhelyi megőrült, de a végeredmény tekintetében teljesen mindegy. Egy ennyire bizonytalan helyzetben ekkora tétű népszavazást kezdeményezni úgy, hogy naponta történik valami olyan hisztériahatás, amit már akár két nap múlva is másképp látunk, szerintem nem egyszerű felelőtlenség, hanem hazaárulás.”

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na ez aztán a gondolat-labirintus. Vajon a szerzője kitalál-e belőle, vagy ott várja a közepén a minótaurosz?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés