Az energiaválság megoldása nem az erdők kivágása

2022. augusztus 5. 14:49

Karácsony Gergely
Facebook
A kormánynak kötelessége velünk, önkormányzatokkal egyeztetni, mielőtt még letarolják az erdőinket.

„Nem egészen két hónappal ezelőtt számoltam be a budapesti erdők védelmét szolgáló, az erdészeti hatóságnál elért eredményről, amely szerint a védett budapesti erdőkben többet nem fordulhat elő tarvágás, a természeti védelem prioritást élvez a fakitermeléssel szemben, a természetileg értékes erdők rekonstrukciójánál pedig az üzemtervekben előtérbe kerülnek az őshonos fafajták.

A tegnap este megjelent kormányrendelet teljesen felülírja ezt a nehezen elért eredményt, amellyel kivívtuk a természetvédelmi szakemberek és a természetszeretők megbecsülését. A kormány változtat a fakivágás eddigi szabályain, gáz híján fatüzelésre készítik fel az országot és gyakorlatilag minden tilalmat elhárítanak a fakitermelés útjából. Védett területen is egyszerűbb lesz a fakivágás. Ha fokozhatja még valami a klímaszorongást, az az, hogy a kormány nemhogy javítaná a kilátásainkat, de kétszeres sebességre kapcsolt abban, hogy az egész ország alatt vágja a fát, a szó legszorosabb értelmében.

Értem, hogy nagy a baj, de az energiaválság megoldása a felelős energiapolitika, a megújuló energiaforrások használata, és nem az erdők kivágása. Mindezt már sokszor elmondtuk, évekkel ezelőtt lett volna lehetősége felismerni a kormánynak, hogy a valódi rezsicsökkentés az épület- és nyílászáró szigetelésekben, a passzívházakban, a megújuló energiák használatában van.

Ha hallgattak volna ránk, akkor most nem kellene kipusztítanunk megannyi állat élőhelyét, lenullázni olyan erdőket, amelyekben még van több évtizednyi növekedési potenciál. A legszegényebbek eddig is fával fűtöttek, rájuk nem vonatkozott a rezsicsökkentés, ideje volna, hogy az állam legyen végre szolidáris és érdemi támogatást nyújtson ezeknek az embereknek. Velünk pedig, önkormányzatokkal kötelességük egyeztetni mielőtt még letarolják az erdőinket.”

Nyitókép: AFP / Kisbenedek Attila

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 175 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ne nyavajogj már azok miatt a kurva fák miatt. Jut is, marad is, és pótolható, ha helyreáll a gázhelyzet.

Picsogó óvodás.

A lengyelek meg szénnel. Van ilyen

Szélkerékkel, napelemmel nem lehet fűteni.

Fűtéshez lényegében vagy valami fosszilis energiahordozó kell (gáz, olaj, szén, fa), vagy atomerőművek + hőszivattyús (légkondis) megoldások. Más megoldás vízerőművek-, és mediterrán vagy trópusi éghajlat hiányában nálunk gyakorlatilag nincs.

Szigetelni sem árt, de ez más kérdés. A szigetelési programok évek óta folynak.

Nono... napelemeknek hála éves szinten nullára jön ki az áramszámlánk. 110 m2, 5 tagú család, ebből mondhatni 4 felnőtt ember, ha a 185 magas kamasz fiaimat is annak számolom, 4 gép konstans megy, minden konnektorba be van dugva valami, a sütőm is árammal megy, 2X naponta megy a mosógép, amikor nincs 40 fok kint, akkor a szárítógép is. Az uram, hogy csóklászom a szakállát, allergiás a légkondira, olyanunk nincs.
A gáz (fűtés, meleg víz) valamivel fölé megy, de most cserélünk kályhát, ablakot és szigeteljük a falakat, szerintem alatta maradunk majd, ha végre vesszük a fáradságot, és beprogramozzuk, hogy napközben ne fűtsük az üres házat 22 fokra.
Nem vegetálunk, ne aggódj.
Ellenben itt vidéken sok a cserépkályha, kandalló, és az olyan ember, aki gyújtott már be ilyet. És jelenleg hiány van tűzifából, rendelést se vesznek fel idénre. Ha idén VALAMIVEL több fát engednek kivágni, attól még nem kell azt rémálmodni, hogy tarra vágják az összes erdőt. nyugi.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés