Tusványosi beszéde miatt fenyegeti Orbánt a cseh miniszter

2022. augusztus 5. 15:30
Mikuláš Bek szerint „következményei” lesznek a beszédnek.

Politikai következményei lesznek” Orbán Viktor tusványosi beszédének – jelentette ki a cseh Aktualně.cz-nek és a Hospodářské novinynak Mikuláš Bek, a cseh kormány európai ügyekért felelős minisztere.

A jobbközép Polgári Demokrata Párt (ODS) vezette, egyébként jelentős részben a balliberális Kalózpárt és a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) politikusaiból álló kabinetben több miniszter is foglalkozik az ország külkapcsolataival. A külügyi tárcát a kalózpárti Jan Lipavsky vezeti, mellette Mikuláš Bek (STAN) csak a második legfontosabb, külpolitikai fókuszú tagja a kormánynak. A cseh soros uniós elnökségben Bek most az EU általános ügyekért felelős tanácsát vezeti. 

Az Európa-miniszter szerint a tusványosi beszéd „még jobban megerősíti a tagállamok kritikus viszonyát Magyarországgal szemben”, így még jobban elmérgesedik a vita Budapest és a többi kormány között. „Azt gondolom, hogy

növekedni fog a tagállamok hajlandósága, hogy folytassák a Magyarország elleni eljárásokat

– mondta Mikuláš Bek.

A beszéd egyébként az ODS soraiban is nagy port kavart. Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládja, ahová a Polgári Demokrata Párt is tartozik, nem csatlakozott az Európai Parlament többi képviselőcsoportja által kezdeményezett közös deklarációhoz, amely arra kéri az Európai Bizottságot és a Tanácsot, hogy szankcionálja Magyarországot. Az ODS egyik EP-képviselője szerint ennek az az oka, a pártcsaládot domináló lengyel Jog és Igazságosság nem akart precedenst teremteni a kezdeményezés támogatásával. A nyilatkozó képviselő szerint az ODS-ben nem is tudtak ennek a deklarációnak a létezéséről, ami utólag azért sok mindent megváltoztat. A jobbközépnek számító párt soraiból többen is elítélték a magyar miniszterelnök beszédét.

A nyitóképen: Mikuláš Bek. Fotó: MICHAL CIZEK / AFP

Összesen 356 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Melyik részét nem értetted a beszédnek?

A demográfiát?
A bevándorlást?
A gendert?
A háború és béke kérdését?

Maradjunk a bevándorlásnál, azon mit nem értettél?
Nem akarjuk, hogy Szombathely vagy Debrecen úgy nézzen ki, mint Köln vagy Malmö. Mit nem értesz ezen?!? Nem volt soha gyarmatunk, semmi közünk ehhez a nyugat-európai őrülethez, hagyjanak minket békén, NEM AKARUNK KÖZÉP-EURÓPÁBAN AFRIKAI, ÁZSIAI TÖMEGEKET.

MI A FRÁSZT NEM ÉRTESZ EZEN?
Amúgy Orbán csak őszintén beszélt a témáról - és keresztre feszítenétek. JAPÁNBAN mondjuk ezt CSINÁLJÁK, minden hűhó nélkül, egyszerűen NEM ENGEDNEK BE KB. SENKIT. Kína megvan? Arab államok megvannak? Benny Hill, mi?
Elmebetegek vagytok.

Jellemző, hogy a beszéd lényegéről, a rétegekben felsorolt politikai elemzésről hallgatnak. Csak egy szó volt, amit ésszel felfogtak.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 1948-ben kelt. Akkor, négy évvel a nácizmus után fordították le magyarra, és senki nem akadt fenn ezen a szón. Tehát 74 éve szerepel a 2.pontban a faj, mint meghatározás. Orbán beszéde kellett ahhoz, hogy a hülye libernyákok, az emberi jogokat ha kell, ha nem, állandóan lobogtató megélhetési jogvédők jobb híján, érdemi vitától menekülve, cáfolatra képtelenül belekössenek annak a szónak a használatába, amit az ő szent dokumentumuk is használ.

74 évig nem zavart senkit, csak most lett belőle skandalum? A libernyákok képmutatása, pimaszsága határtalan.

16:36-nál leírtam.

Akkor még egyszer: 1948-ban még élénk emlék volt a náci fajelmélet, mint magyarra fordított kifejezés. Mégsem asszociált senki az emberi jogi dokumentum magyar fordítása nyomán a nácizmusra. Csak a mai izzadtságszagú, szegényes liberalizmus kapaszkodik bele, mert nem tudja cáfolni Orbán beszédét.

Orbán minden szavára figyel.
Nem egy Biden, aki felolvassa szolgaian, amit elé tesznek.
És nem hülye, tudta előre, hogy milyen lesz a visszhang.
Nagy kártyajátékos, mindig több lépéssel a többiek előtt jár, ha egy ilyen erős mondat a beszédében volt, okkal tette bele.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés