Mire készül az új amerikai nagykövet Magyarországon?

2022. augusztus 4. 14:30

Kovács András
Facebook
A célja a mostani baloldali pártok leváltása és egy új ellenzék létrehozása lehet.

„Hamarosan elfoglalhatja budapesti irodáját az Egyesült Államok új magyarországi nagykövete, David Pressman. A jelölt korábban élesen bírálta a magyarországi belpolitikai állapotokat, de ennek konkrét tartalmi elemeivel nem kívánok foglalkozni. Ami ennél sokkal érdekesebb, hogy milyen motivációi lehetnek Washingtonnak, hogy egy ilyen személyt küld Budapestre? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához érdemes az időben visszamenni egészen 2010-ig. Akkor szerzett először kétharmados többséget a Fidesz, és az Egyesült Államok akkori demokrata párti vezetése finoman szólva nem volt barátságos a jobboldali kormánnyal. Barack Obama és a demokraták számára Bajnai Gordon volt az ideális fél, aki természetesen minden amerikai kérést és utasítást feltétel nélkül teljesített. A magyar és amerikai kormány viszonya 2014 őszére mérgesedett el, majd pedig Donald Trump 2016-os sikerét követően újra javulásnak indultak. 2020-ban Biden győzelmét követően megint elhidegültek az amerikai-magyar kapcsolatok. A 2018-as országgyűlési választást leszámítva tehát Washington hol nyíltan, hol fedetten, de a baloldali pártokat támogatta. Az amerikai erőfeszítéseknek azonban semmilyen hatása nem lett, mivel a baloldali pártoknak egyszer sem sikerült megakadályozniuk a kétharmados Fidesz győzelmeket.

A meglehetősen radikális baloldalinak számító Pressman érkezésének a célja a korábbi történések függvényében a mostani baloldali pártok leváltása, politikai körön kívül szorítása, és egy új ellenzék létrehozása lehet. Minden bizonnyal Washingtonban is látják, hogy Gyurcsánnyal, az MSZP-vel, az LMP-vel, a Momentummal, Karácsonnyal és más törpepárti vezetővel nem lehet a jelenlegi kormányt leváltani. A baloldali pártok az elmúlt években megpróbálták közösen, külön indulva, koordinálva megverni a Fideszt, de a választók semmilyen formációban nem voltak rájuk kíváncsiak. Washington érdeke tehát egy új baloldali ellenzék megszervezése lehet, és erre tökéletesen alkalmas az új nagykövet, aki ennek a munkának a motorja lehet. A demokraták számára az egyik legfőbb probléma, hogy csak 2024-ig látnak előre, és Magyarországon csak 2026-ban lesznek parlamenti választások. Ráadásul azt a lehetőséget sem lehet kizárni, hogy 2024-et követően ismételten Donald Trump lesz az elnök, így a magyar kormány egy nagyon komoly szövetségest nyerne. Egyszóval Pressman egyáltalán nincs könnyű helyzetben, de a célok világosak: Washingtonnak bármi áron egy új baloldali ellenzékre van szüksége Budapesten!”

Nyitókép: Kovács András Facebook-oldala

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 135 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

@Rocktoberi
"A lakossági megtakarítások szintje meghaladja néhány nyugati ország adatait is."

Ez tökhülye!
Bulgária nem nyugatra van, te marha!

MZP az amerikaiak, ezen keresztül az európai liberálisok embere. Nem véletlen, hogy turnézott Kész Zoltánnal az USA-ban, majd az ellenzéki jelöltek közül egyedül körbe turnézta Nyugat Európát. A baj az volt, hogy az amerikai kampány ötletek nálunk nem működtek. Az arrogáns kampány, az ukrajnai kapcsolat felvétel is csak ártott az ellenzéknek. A Gyurcsánnyal szövetséges konzervatív imázs pedig értelmezhetetlen volt. Meglehet, hogy sok olyan protest szavazó volt, aki nem Fidesz párti, de ebből az ellenzékből nem kért.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés