Mutatjuk, mennyi lesz az új rezsije és mennyit spórol a rezsicsökkentéssel a világpiaci árhoz képest

2022. július 21. 10:49
Kíváncsi, hogy a friss bejelentések hatására hogyan fog változni a villany és gázszámlája? Íme!

Németh Szilárd csütörtök reggel bejelentette, hogy a rezsicsökkentésnek pontosan mik lesznek az új szabályai, valamint az új árai. A bejelentés legfontosabb részlete a lakossági piaci ár bevezetése volt, amely

a valódi piaci árhoz képest a villany esetében 74 százalékkal, a gáz esetében pedig 27 százalékkal kevesebb.

A két százalék közötti különbség annak függvényében érthető, hogy Magyarország képes a határain belül megtermelni az áramfogyasztásának jelentős részét, míg ez a gáz esetében a földrajzi adottságokból kifolyólag nem lehetséges. Természetesen, az átlagfogyasztók számára semmi sem változik, rájuk ugyanúgy a rezsicsökkentett ár vonatkozik. Magyarán, egy átlagos magyar háztartásnak ez a rendszer havi 181.101 forint és évi 2.174.829 forint megtakarítást jelent.

*** 

A lenti grafikonokon látható, hogy bár a gáz és a villanyenergia lakossági fogyasztói ára – az átlagfogyasztáson felül – emelkedni fog, mégse lesz annyira drasztikus a drágulás, mintha a versenypiaci árat kellene megfizetni. A grafikonokat szemlélve kijelenthető, hogy bár a rezsicsökkentés racionalizálása gyökeresen megváltoztatja azt, a fizetendő árakból kiderül, hogy

a háborús infláció valamint a gazdasági konjunktúra radikális megváltozásának ellenére, a kormány mindent megtesz, hogy védje a lakosságot az elszabaduló energiaáraktól.

***

Mint ismeretes, amikor Gulyás Gergely és Németh Szilárd a kormányinfón bejelentette, hogy a rezsicsökkentés immáron csak az átlagfogyasztásig lesz érvényben, elkezdett az interneten keringeni egy táblázat a várható új havi költségekről. Abban a táblázatban drasztikus emelkedések voltak láthatóak, mind a villamos energia mind a gáz esetében.

Annak a táblázatnak a mintájára megalkottuk a saját táblázatunkat, a helyes adatokkal:

***

A Mandiner heti kibeszélő podcast-sorozatában Bayer Zsolt közreműködésével beszéltük át a közéleti fejleményeket, ahol szóba került a katatüntetés is.

Podcastunkat megtekintheti itt:

Nyitókép: Mandiner grafika 

Összesen 416 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés