Erőre kapott a forint az MNB és a kormány összehangolt lépésére

2022. július 7. 17:24
A forint körüli hangulatot a Kormányinfón elhangzottak is javították.

A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön 7,75 százalékról 200 bázisponttal 9,75 százalékra emelte az egyhetes betéti kamatot. Azt is bejelentették, hogy jövő kedden a jegybanki alapkamatot is megemelik, így néhány nap eltéréssel a két kamatláb újra egy szintre emelkedik – olvasható az Index cikkében.  Azt írják: a Kormányinfón Gulyás Gergely fogalmazta meg, hogy az Európai Bizottság álláspontját a magyar kormány négy kérdésben is elfogadja, ezzel pedig talán az EU-s forrásokról szóló megállapodás is hamarabb megszülethet.

A forint a hírek együttes hatására az euróhoz, az amerikai dollárhoz és a svájci frankhoz képest is erősödésnek indult.

Csütörtökön reggel 9 órakor a Magyar Nemzeti Bank az egyhetes betéti tenderén 200 bázisponttal (2 százalékponttal) emelte meg a kamatot. Kicsit később pedig azt is közzétették, hogy nem várat magára sokat az sem, hogy a jegybanki alapkamat ezzel egy szintre kerüljön, hiszen jövő kedden, 2022. július 12-én az alapkamatot is megemelik.

A forint körüli hangulatot tovább javították Gulyás Gergely szavai

Az egyhetes betéti kamat emelésének hírére a forint először fel-le csapkodásba kezdett, majd amikor megérkeztek a hírek arról is, hogy a befektetőknek az alapkamat emelésére is csak néhány napot kell várniuk, akkor a forint érezhető erősödésbe kapcsolt.

A forint körüli hangulatot tovább javították Gulyás Gergely szavai, aki a csütörtöki Kormányinfón összefoglalta, hogy  a magyar kormány négy pontban is megfogadja az Európai Bizottság javaslatait. 

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ja, ja, minden héten többet ér a pénzük... 15%-os inflációval meg euró-dollár paritással.
Mindez ugye 0%-os kamattal, tehát az infláció az egy az egyben negatív reálkamat egyúttal, plusz durva gyengülés a dollárhoz képest.

(És ez most csak a töredéke a problémáiknak... ha esetleg néztél volna GDP-adatokat, konkrétan ÉVEK ÓTA az egész térség sereghajtói a gazdasági növekedésben...)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés