Elhunyt Berecz János

2022. július 7. 17:28
A Kádár-rendszer egyik legbefolyásosabb politikusa 91 éves volt.

91 éves korában meghalt Berecz János, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) egykori tagja és a Kádár-rendszer egyik legbefolyásosabb politikusa – írja a Telex. Berecz halálát fia jelentette be a Facebookon csütörtökön.

Az 1930 szeptemberében, Ibrányban született Berecz az 1980-as években az MSZMP KB tagja és vezető tisztségviselő volt, az állampárt ideológiai és propagandaügyekkel foglalkozó KB-titkára, 1987-ben pedig a Politikai Bizottság tagja. A rendszerváltás előtt az egypártrendszer fenntartásáért küzdött, a rendszerváltás után pedig az újjáalakuló MSZMP-be lépett be.

Politikai pályafutását a Dolgozó Ifjúság Szövetségében (DISZ) kezdte, majd annak utódában, a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetségben (KISZ) folytatta és a KISZ Központi Bizottsága egyetemi és főiskolai osztályának vezetője is volt. A moszkvai pártakadémián tanult, majd 1967 után egyre feljebb került az MSZMP ranglétráján. 1982-től egy ideig a Népszabadság főszerkesztőjenét dolgozott, majd visszatért a pártba. 

Az újjáalakult MSZMP-ből 1991-ben lépett ki, miután nem szerzett mandátumot az 1990-es parlamenti választáson. Ezután vállalkozásokba kezdett, majd nyugdíjba vonulása után több könyvet is írt. 2004-ben Vállalom címmel jelent meg önéletrajzi kötete.

Fotó: MTI Fotó: Soós Lajos

Összesen 93 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Függőleges helyzetben.

Helyesen: békeharc a poraira.

A Thürmer-párt leánykori neve.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés