Wladár Sándor: Ez a jelenség valós veszély a jövőt tekintve

2022. július 6. 22:04
Mit keres egy férfi úszó a női mezőnyben? Erre kereste a Mandiner munkatársa a választ Csisztu Zsuzsa dokumentumfilmjének sajtóvetítésén.

Az egész világot megdöbbentette Lia Thomas esete, az úszó eredetileg Will-ként élte életét, azonban egy ponton transznemű lett és a nők között versenyez. Testi előnyeivel, többek között 185 centiméteres magasságával rendre győzedelmeskedni tud, ezzel kapcsolatban kérdeztük a Mandiner.hu sajtóvetítésén a hazai sport- és közélet prominens alakjait, elfogadhatónak tartják-e a jelenséget.

Csisztu Zsuzsa, a Mandiner sport rovatának vezetője hangsúlyozta, hogy „a női sportvédelme mellett a véleménykülönbségnek is helye van a világban”. Hozzátette, hogy őt magát is megdöbbentették azok a hírek pár hónappal ezelőtt, hogy egy biológiailag férfinek született versenyző a nők között úszik, és sorra újra írja az amerikai egyetemi bajnokság rekordjait, arra ő is felfigyelt.

„Szerencsére ez egy egészséges lelkületű ország”

Schmitt Pál, egykori köztársasági elnök, olimpikon úgy reagált erre a jelenségre, hogy „az amerikai lányok megtehették volna, hogy nem vesznek részt egy olyan versenyen, ahol a medencében egy olyan »nő« is ott van, akiről látszott, hogy férfi”.

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke pedig arról beszélt, hogy a szakemberek és Csisztu Zsuzsa dokumentumfilmje is bemutatta, hogy

„ez a jelenség valós veszély a jövőt tekintve”.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy Magyarországon nincs arra protokoll, hogy miként járjanak el, hogyha a transzgender versenyző jelenne meg a medence szélén. „Szerencsére ez egy egészséges lelkületű ország” – húzta alá Wladár Sándor.

Kapcsolódó tartalom

Női úszók a férfi test biológiai előnyeivel – itt a Mandiner riportfilmje!
Csisztu Zsuzsa exkluzív interjúja György Réka úszóval, aki nyílt levélben állt ki a női számokban férfi testtel induló sportolók versenyelőnyével szemben. Bővebben is érdekel...

Videós összeállításunkat alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Képernyőfotó

 

 

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés