Szlovákia „lehalkítaná” a visegrádiak külpolitikáját

2022. július 5. 9:21
A V4-ek új elnöke az infrastruktúrára helyezné a hangsúlyt.

Július elsejével Pozsony veszi át a V4-elnökséget Budapesttől, az Euractiv szerint pedig ezzel háttérbe szorulhat a külpolitika, helyette a fókusz többek között a szállítás fejlesztésére, atomenergiára, alacsony szén-dioxid kibocsátású technológiára, zöld átalakulásra, technológiai megújulásra, fenntarthatóságra kerülne.

„Fontos, hogy elgondolkodjunk a visegrádi együttműködés szerepéről ebben a változó környezetben. A szlovák elnökség ezért a nyílt párbeszédnek szeretne lehetőséget adni, hogy együtt gondolkodjunk a jövőről, és a visegrádi együttműködés lehetőségeiről” – idézi a portál a szlovák külügyminisztériumot. Egyúttal emlékeztetnek Ivan Korčok külügyminiszter korábbi szavaira, aki úgy fogalmazott, szeretné

lényegesen lehalkítani a visegrádi csoport külpolitikáját”.

Szlovákia ehelyett a visegrádi országok között kiépült eddigi infrastruktúra erősítésére törekedne. 

Nyitókép: Bernd von Jutrczenka / DPA / AFP

Összesen 92 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon helyes.

A zöldátalakulásos részt betudom kötelező körnek.

A magyar belső ügyeket ugyanaz a törésvonal szeli át ami az EU-t is, csak ez a soktényezős, megosztható kormányok miatt nem kerül felszínre. Éppen az állítólag elnyomott hazai demokrácia teszi lehetővé azt, hogy nálunk az ellenkező gondolatok hallhatóak legyenek. Nyugaton a politikai korrektség már ugyanolyan fenyegetést jelent a szabad vélemény nyilvánításra, mint egykor a kommunista diktatúra.

Orbán az egyetlen kormányfő, aki ezt nyugaton felszín alá nyomott véleményt a politika szintjén meg tudja jeleníteni. Nem véletlen az a visongás a CPAC Hungary hazai megrendezése miatt.

A mi nemzeti érdekeink közé hogyan illeszkednek az USA által kiprovokált háború miatti őrült szankciózás következményei? Miért kéne ezeket a következményeket felvállalni?

A károk, a gazdaság leültetése hogyan szolgálja a biztonságot? Milyen biztonság lesz az, ami együtt jár az annyira favorizált EU szándékos tönkretételével?

Mikor VIctoria Nuland az általa felügyelt kijevi puccs nyomán Fuck EU! felkiáltással fejezte ki, hogy az EU ne szóljon bele a minket közvetlenül érintő orosz-ukrán fejleményekbe, akkor egyetlen EU vezető nem szólalt meg, hogy mit képzel Victoria Nuland, mit képzel az USA? Ez a szolgai hozzáállás jelenti a biztonságot? Kivel szemben?

Nem igazán értem, hogyan vetett szemet Putyin az országunkra? Ha ez jut eszedbe, akkor rögtön tedd fel magadnak az ellenőrző kérdést, hogyan reagálna az USA, ha ilyen mértékben nyomulna a határai felé egy ellenséges katonai szövetség, ha el akarnák venni egy fontos támaszpontját, mondjuk Guantanamot. Hogy csak ezeket a példákat említsem.

Várom az előbb, utóbb izzadság szagúvá süllyedő válaszait.

A sízés a jobb. Mindegy. Van, aki az ikes igéket hanyagolja. Igénytelenség, így egyszerűbb. Valóban talán többen síelnek, de ez semmiképp nem teszi ál-választékossá a sízést.

Szerintem amikor nem itt trollkodik, ő írja Fegyőr nyilatkozatait.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés