Visszatérhettek az Iszlám Állam harcosainak anyái és gyermekei Franciaországba

2022. július 5. 13:50
Franciaország hazaszállított Szíriából 16 francia nőt és 35 gyereket, akik korábban az Iszlám Állam dzsihadista szervezet tagjai voltak.

Civil szervezetek évek óta kérik a kormánytól, hogy ne egyesével telepítsék haza a táborokból a gyerekeket, ahol szerintük elfogadhatatlanok a higiénikus körülmények.

Ez az első alkalom, hogy Franciaország hazaszállít gyerekeket anyjukkal együtt szíriai fogolytáborokból, s ez az első akció az évek óta tartó embertelen politika befejezését kell, hogy jelentse.”

írta Collectif des familles unies (Egyesített családok kollektívája) elnevezésű civil szervezet, amely azt kéri a kormánytól, hogy ezen a nyáron minden gyereket és anyját hozzon el Szíriából. 

A francia külügyminisztérium közleménye szerint a 35 francia állampolgárságú kiskorú, akik Szíria északkeleti részén található táborokban voltak, már hazatértek Franciaországba, velük együtt 16 anyát is hazaszállítottak ugyanezen táborokból. Az anyákat a repülőtéren őrizetbe vették, és bíróság elé kerülnek, a gyerekeket pedig az állami gyermekvédelmi intézmények vették gondozásba.

A kedden megérkezett 35 gyermeken kívül Franciaország 2016 óta eddig 126 olyan kiskorút szállított haza, akiknek a francia állampolgárságú szülei csatlakoztak az Iszlám Államhoz. A szíriai dzsihadista táborokban még több mint 140 francia gyereket és hatvan anyát tartanak fogva.

(MTI)

Nyitókép: DELIL SOULEIMAN / AFP

Az Iszlám Államhoz hasonlította az orosz hadsereget az ukrán first lady: Olena Zelenszka arra kérte az Ukrajnából elmenekülteket, hogy térjenek majd haza a háború után. Bővebben...

 

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés