Ezrek halhattak meg Németországban a nyári hőség miatt

2022. július 1. 14:38
2018 és 2020 között. Egy tanulmány szerint.

Ezrek halhattak meg Németországban a nyári hőség következményei miatt 2018 és 2020 között – derült ki egy pénteken nyilvánosságra hozott friss tanulmányból.

A vizsgálatok kezdete, 1992 óta először fordult elő, hogy három egymást követő évben tapasztaltak jelentős többlethalálozást a hőség miatt - írták a Robert Koch Intézet, a szövetségi környezetvédelmi hivatal és a német meteorológiai szolgálat kutatói pénteken a Deutsches Ärzteblatt című orvosi szaklapban. A magas hőmérséklet megterhelheti a keringési rendszert, és fokozhatja a fennálló megbetegedések – például légúti betegségek – súlyosságát. Mivel a hőség csak ritkán kerül be a közvetlen halálokok közé,

a kutatók statisztikai módszerekre hagyatkoztak elemzésük elkészítésekor.

A cikk szerint különösen sokan, körülbelül 8700-an veszíthették életüket a hőség miatt 2018 júniusában, júliusában és augusztusában. Ez volt a második legmelegebb nyár Németországban azóta, hogy 1881-ben elkezdték vezeti a hőmérsékleteket. 2019-ben 6900, míg 2020-ban 3700 ember életét követelhette a hőség.

2021-ben nem sikerült a magas hőmérséklettel összefüggő okokra visszavezethető többlethalálozást kimutatni.

1992 óta összességében enyhén csökkent a hőség miatti többlethalálozások száma Németországban – írták a kutatók. Ennek egyik oka a sikeres alkalmazkodás lehet – vélték. Elképzelhető, hogy az emberek jobban figyelnek arra, hogy szellős ruházatot hordjanak, megfelelő mennyiségű folyadékot igyanak, vagy árnyékos, hűvös helyre húzódjanak a hőségben – jegyezték meg a szerzők. Ennek ellenére a 2018 és 2020 közötti időszakra vonatkozó adatok azt mutatják, hogy „a hőség továbbra is komoly fenyegetést jelent a Németországban élő emberek egészségére” – húzták alá.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A fehérnemű szellőztetés szedte áldozatait.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés