Vucic a koszovóiaknak: A mi válaszunk józan lesz, de halálos

2022. június 30. 12:42
Koszovó szerdán úgy döntött, betiltja a a szerb személyi igazolványok használatát az országban. A szerb elnök szerint Pristina mindenre kiterjedő támadást tervez Észak-Koszovó ellen.

Mától teljesen megváltozott a helyzet Szerbiában és Koszovó területén is – ezzel kezdte sajtótájékoztatóját Aleksandar Vucic szerb elnök, miután találkozott Miroslav Lajčakkal, az EU Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottjával – számol be a Szabad Magyar Szó című vajdasági lap.

A szerb elnök leszögezte: Szerbia mindig is készen állt a dialógus folytatására, ezzel szemben a pristinai intézmények szerdán úgy döntöttek, hogy betiltják a szerb személyi igazolványok használatát Koszovóban. Döntöttek arról is, hogy továbbra is matricával ragasztják le a szerb járművek rendszámtábláit. Egyértelmű, hogy nem akarnak egy asztalhoz ülni, dialógusról szó sincs, tette hozzá. Az információk szerint azok, akiknek szerb rendszámtáblás autójuk van, szeptember 30-ig regisztrálhatják át járműveiket. Ha erre nem hajlandók, egyszerűen elveszik tőlük.

A fejleményeket úgy értékelte Vucic, hogy Pristina mindenre kiterjedő támadást tervez Észak-Koszovó ellen.Az akciót legkésőbb október elsejéig végrehajtják.

A mi válaszunk józan lesz, de halálos, viszont semmilyen katonai műveletet nem hajtunk végre. Mi tíz éve keressük a kompromisszumos megoldást, de azt más nem akarja, csak a népünk elüldözése a céljuk” – mondta Vucic, aki úgy véli, szerint érdekes nyár és ősz elé nézünk. Hozzátette, nagyon kíváncsi arra, aki irányítja ezt az egészet, majd arra kérte ezeket, hogy vegyenek vissza az arroganciájukból. Vucic hangsúlyozta, a legnagyobb kérése Szerbiának az, hogy ne üldözzék el a szerbeket szülőföldjükről, majd hozzátette, Pristina háromszor is gondolja meg, mielőtt cselekedne.

A két ország közötti egyeztetés júliusban folytatódik.

Nyitókép: MTI/EPA/Marko Djokovic 

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Orbán szeret tisztán látni. Egy ország területi integritása vagy szent vagy nem szent. Ha szent, akkor ki lehet baszni az albánokat Koszovóból, ha nem szent, akkor a Donbászt el lehet csatolni az Ukránoktól. Vagy-vagy.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés