A környéken a bivalytartás hagyománya évszázadokra nyúlik vissza. „Ez az ő világuk: a lápos, mocsaras, nádas, sásos vidéken jól érzik magukat.” Mást itt nem is tudtak volna legeltetni. A bivaly erejét igavonásra használták. A szarvasmarháénál vörösebb, karakteres ízű húsát rendszeresen fogyasztották. Inkább Erdélyben volt jellemző, hogy a tejükért tartották őket, tudjuk meg Ottótól, de ismerős lehet az olasz bivalymozzarella is. Hiába kisebb, könnyebb állat, mint a szarvasmarha, jóval erősebb. Életmódja is eltér: „Makacsabbak, öntörvényűbbek, és sokkal nagyobb náluk a csordaszellem – magyarázza Ottó. – Jobban védik egymást állattól, embertől. Oda kell figyelni, borjadzáskor nem szabad megközelíteni őket.”
Ottó elmeséli, hogy a tehenek nemritkán napokra elvonulnak, hogy rejtekhelyükön világra hozzák kicsinyüket. Ilyenkor komplett kommandós művelet felkeresni és elhelyezni a bélyeget a borjú fülében. Az állatok orrában látható karika az irányításra szolgál.
Érzékeny pontjuk: ha meghúzzák a karikát, rögtön kezesen viselkednek.
A réten mindenfelé sáros gödröket látunk. Számukra ez alapvető fontosságú. „Ha nem lenne nyáron víz a dagonyában, meg is szöknének. Dagonyázással hűtik magukat a forró napsütésben, és így próbálnak megszabadulni a bőrükön lévő élősködőktől.” Télen be tudnak húzódni az istállóba, egyébként ridegen tartják ezeket a szürke marhánál is igénytelenebb, szívós állatokat. Májusban kihajtják őket, és az első fagyokig kint is maradnak.